fbpx
Anasayfa
Whatsapp
Şimdi Ara
Konum
Doğal Taşın Marka Adresi
ERGA GRANİT

Şantiye Şefliği Yönetmeliği 2024 Mevzuat ve Hakkında

Şantiye Şefliği Yönetmeliği 2024 Mevzuat ve Hakkında
AÇIKLAMA

Şantiye şefliği yapmak isteyenlerin merak ettiği ilk sorulardan birisi yapılacak olan işin ne olduğudur. Şantiye şefi; inşaat projelerinden birinde çalışan, inşaat sahası alanı içerisinde işlerin tamamen yürüdüğünden emin olmak adına sürekli kontrolde olan ve personeli yönetebilecek olan sorumluluktaki kişiye verilen addır.

Bu kişiler inşaat şirketlerinde, devlet kurumlarında ve müteahhit firmalarında görev alabileceği gibi kendi kişisel projelerinde de çalışabilmektedir. Eğitim olarak lisans eğitiminden geçilmesinin ardından şantiye şefi olabilmek için ise bir inşaat firmasında staj görmek ve ardından en az 5 yıl deneyimli olabilmek gerekmektedir.

Şantiye Şefi Ne İş Yapar?

Şantiye şefinin sorumlulukları ve yükümlülükleri oldukça fazladır. İnşaat alanı içerisinde meydana gelebilecek her türlü olumlu ve olumsuz durumdan sorumludur. Bu sebeple bir şantiye şefi dikkatli ve işinde oldukça tecrübeli birisi olmalıdır.

Şantiye şefi şu işleri yapar;

  • Projenin zaman çizelgesini belirlemek
  • İnşaat projelerinde çalışabilecek durumda olan işçilerin işlerini planlamak
  • İnşaat sahası içerisindeki işlerin ilerleyişini kontrol etmek
  • İnşaat projelerinde yapılacak olan işleri genel anlamda organize etmek
  • Projenin bütçesi ve kaynaklarını planlamak

Gibi pek çok işi aynı an da yönetmek durumunda olan şantiye şefi, yeni belirlenen şantiye şefliği yönetmeliği durumlarına karşın da son derece bilgili olmalıdır.

Şantiye Şefi Olmak İçin Ne Gerekir?

Şantiye şefliği yapabilmek için gerekli olan şartlar şöyledir;

  • Şef olabilmek adına inşaat mühendisliği, inşaat teknolojisi veya bununla ilgili herhangi bir alanda lisans eğitimi almış olmak
  • Bu meslek adına inşaat sektöründe en az 5 yıl gibi bir süre deneyime sahip olmak
  • Alınacak olan eğitim sonrasında herhangi bir inşaat firması bünyesinde staj yapılması

Bir inşaatta inşaat şefi olabilmek için gerekli olan kriterlerdir.

Şantiye Şefliği Yönetmeliği
Şantiye Şefliği Yönetmeliği 2024 Mevzuat ve Hakkında

Şantiye Şefliği Yönetmeliğine Getirilen Yeni Düzenleme

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca şantiye şefliği hizmetlerine tamamen yeni bir düzenleme getirildi. Bu yeni yönetmelikte getirilen yeni şartlara göre; şantiye şeflerinin aynı anda üstenebilecekleri ve kontrol edebilecekleri iş miktarı, işin tamamen büyüklüğü göz önünde bulundurularak yeniden düzenlendi.

Bu yönetmeliğe göre şantiye şefleri; yapı inşaat alanı içerisinde her biri 1500 metrekareyi geçmemek şartına tabii olarak en fazla dört işi, 4500 metre kareyi geçmemek şartı ile de en fazla üç işi ve 7500 metrekareyi geçmemek şartı ile de yine en fazla iki işi aynı anda üstelenebilecek durumdadır. Düzenlemelere ek olarak ayrıca şantiye şeflerine 75 yaş sınırı da getirilerek bu yaştan yukarıda bir şantiye şefinin iş yükümlülüğü altına girmemesi de sağlanmış oldu.

Şantiye Şefliği Yönetmeliğine Getirilen Yeni Düzenlemelere Göre Deneyim Şartları

Şantiye şefleri için getirilen yeni düzenlemeler içerisinde yer alan deneyim şartları ise şöyledir;

  • 1500 metrekareye değin olan yapı inşaat alanları içerisinde şantiye şefliği üstlenebilmek adına bir deneyim şartı aranması bulunmayacak.
  • 1500 metrekare ile 4500 metrekare arasında bir inşaat alanı içerisinde şantiye şefliği yapabilmek için daha öncesinde herhangi bir üst yapı içinde metrekare baz alınmaksızın şantiye şefliği yapılmış olması şartı aranmaktadır.
  • 4500 metrekare ile 7500 metrekare arasında bir yapı inşaat alanında şantiye şefliği yapabilmek için ise, daha önce 1500 metrekareyi geçebilmiş en az bir işte şantiye şefi yapılmış olması şartı aranmaktadır.
  • 7500 ve üzeri metrekareyi geçen yapı inşaat alanlarında şantiye şefliği yapmak için daha önce 4500 metrekareyi geçebilen en az tek bir işte şantiye şefliği yapmış olması gereken şartlardandır.

Aynı anda en fazla dört iş için şantiye şefliği üstlenilebilir ve bu işlerin toplamı da 7500 metrekareyi geçemez.

75 Yaşını Dolduranlara Özel Yönetmelik

Düzenleme gereğince yönetmeliğin getirdiği yeni kararla birlikte şantiye şeflerine bir yaş sınırlaması getirildi. Bu yönetmeliğe göre 75 yaşını dolduranlar artık şantiye şefliği yapamayacak ve bu iş içerisindeki bazı durumlarda tehlike arz edemeyecek.

Bir şantiye şefinin görevinden alınması gibi bir durumla karşılaşıldığında ise; yeni bir şantiye şefi görevlendirilinceye değin inşaatın yapım aşaması durdurulacak ve iş yapılamayacak.

Şantiye şefliği hizmetleri için belirlenmiş olan bu yeni düzenlemelere göre istihdamın da iyileşmesi hedeflenenler arasında yerini alıyor.

Şantiye Şefliği Yönetmeliği İle Bir Çok Kişiye Yeni İstihdam Sağlandı

Yeni düzenleme ile birlikte bir şantiye şefinin bakabileceği alanın küçülmesi hedef alındığından, yeni şantiye şeflerine de yer açılmış olacak ve böylelikle de yaklaşık olarak on bin ve üzeri mimar ve mühendisin istihdamı için yer açılacağı da belirtilmiştir.

PAYLAŞ
REFERANSLAR
Devam Eden Projeler
Bodrum: Lüks ve Konfor Bir Arada: En Trend Bahçe Mobilyaları

Bahçe mobilyaları, açık havada rahatlamak, yemek yemek veya sosyalleşmek için bahçeleri, terasları ve balkonları keyifli yaşam alanlarına dönüştüren mobilyalardır. Farklı malzemelerden, stillerden ve boyutlardan üretilen çok çeşitli kış bahçe mobilyası bulunmaktadır. Bodrum‘da lüks ve konforlu bahçe mobilyaları arıyorsanız, fiyatlar malzeme, marka, tasarım ve boyut gibi birçok faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterecektir. Net bir […]

Mavişehir Flamingo Doğa Parkı Projesinde Bulunduk

Mavişehir Flamingo Doğa Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz granit bordür ve granit plak yürüme yolları projesi, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu proje, doğa ile uyumlu, uzun ömürlü ve sürdürülebilir çözümler sunarak, ziyaretçilere konforlu ve güvenli bir yürüyüş deneyimi sağlamaktadır. Mavişehir Flamingo Doğa Parkı – Granit Bordürler: Parkta kullanılan granit bordürler, doğal […]

Marmaris Küp Taş Marmaris Granit Taş Çeşitleri

Marmaris Granit Taş Çeşitleri: Doğal Güzelliğin Adresi Marmaris, doğal güzellikleri kadar zengin taş çeşitleriyle de ünlüdür. Özellikle granit, bölgenin en değerli doğal taşlarından biridir. Marmaris granitleri, farklı renkleri, desenleri ve dokusuyla her türlü mekana ayrı bir hava katmaktadır. Marmaris Granitlerinin Özellikleri: Marmaris’te En Çok Tercih Edilen Granit Çeşitleri: Marmaris Granitlerinin Kullanım Alanları: Marmaris Granit Seçerken […]

Haber Bültenimize Kayıt Olun!

Ürünler, özel teklifler ve kampanyalardan haberdar olmak için hemen kayıt olun.