Yaşam alanlarını doğal ve estetik bir görünüme kavuşturmak için yapılan peyzaj çalışmalarında en çok tercih edilen ürünler granitler ve andezitlerdir. Özellikle granit taşları, sert ve dayanıklı yapıları sebebiyle peyzaj mimarisinde doğal görünümün elde edilebilmesi adına Granit Küp Taş en çok tercih edilen doğal taş halini almıştır.
Sert Zemin peyzaj uygulamalarında en çok kullanılan doğal taş ve granit küptaş ürünleridir.
Sert zeminli peyzaj uygulamalarında en çok tercih edilen granit taş türü, granit küp taştır. Peyzaj mimarisinin ana yapı malzemesi olarak kabul edilen granit küp taş, sağlam ve yıllarca bozulmayan yapısı nedeniyle kullanılmaktadır. Doğal kırma granit, bıçak kesimi veya sulu kesim granit küp taş çeşitleri bulunmaktadır.
Doğal granitler, modern ve gelişmiş makineler ve kırma aletleri yardımıyla istenilen ebatlarda granit küp taş haline getirilmektedir. Çoğunlukla 4x6x6, 6x8x8 veya 8x10x10 ebatlarında granit küp taş imalatı yapılmaktadır. Bu kesim ve kırma işlemlerinde, granitin doğal yapısına zarar vermemek ve renk sapmasının meydana gelmemesi için özel makineler kullanılmaktadır.
Park, bahçe, caddeler, kaldırımlar, binalar ve apartmanların peyzaj işçiliğinde kullanılan granit küp taşları her geçen günle birlikte daha çok kullanım alanına sahip olmaktadır. Bilhassa nostaljik bir görünüm elde etmek adına Arnavut kaldırımı yapımında granit küp taşlar kullanıyor.
Peyzaj mimarisinde görsellik açısından estetik bir görünüm kazandıran granit küp taşları, belediyeler veya inşaat sektörleri tarafından da tercih edilmektedir. Uzun ömürlü olmalarıyla, aşınmalara yıllar boyunca direnebilen granit küp taşları yaşam alanlarının artık vazgeçilmez ögesi durumundadır diyebiliriz.
Granit KüpTaş Ve Peyzaj
Granit küptaş peyzaj, daha önce de belirttiğimiz üzere dış mekânlarda peyzaj mimarisinde tercih edilmektedir. Özellikle Arnavut kaldırımları, dış mekânların en gözde granit küp taş döşeme şekillerinden birisidir. Ayrıca otoparklarda, parklarda, bahçelerde veya kaldırımlarda tercih edilebilen granit küp taşları hemen hemen her türdeki mimariye kolay bir şekilde uyum sağlamaktadır. İhtiyaca en iyi ve en uzun ömürlü şekilde cevap vermelerinin yanı sıra, dekoratif görünümleri de göz ardı edilmemelidir.
Granit küp taşının döşeme işlemi, farklı projelerde farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Ancak en sağlıklı olan döşeme yöntemi, granit küp taşın döşeneceği alanın zemininin sıkıştırılmasıdır. Bu sıkıştırma işlemi, toprak alanlarda birkaç işlem adımıyla gerçekleştirilmektedir.
İlk olarak toprağın mıcırla ve mekanik işlemler yardımıyla düzlenmesi gerekiyor. Ardından kompaktör veya silindir gibi bir araçla toprağı sıkıştırma işlemi yapılmalıdır. Bu işlemlerle sıkıştırılan toprak, granit küp taş döşemesi için hazır hale gelmektedir.
Zemine granit küp taş döşemenin ilk adımında, zemini kaplayacak şekilde 0.5 taş tozu serpilmelidir. Granit taş ustaları tarafından yapılan kodlamaların sonrasında, granit küp taşları toprağın üzerine döşenmeye başlayabilir.
Granit küp taşların sıralı ve düzgün bir şekilde toprağa yerleşebilmesi için, ustalar tarafından düzeltme işlemleri ve çekiçleme uygulanır. Yerleştirme işleminin ardından, mekanik araçlarla taşlara uygulanan sıkıştırma ve varsa düzleme işlemleriyle granit küp taş döşemesi tamamlanmaktadır. Sonuç olarak ortaya konulan iş, yüzyıllar boyunca dayanacak bir peyzaj düzenlemesi olacaktır.
Doğal Küp Taşlar
Granit küp taşlar, granitin doğal yapısını koruyan bir başka taş türüdür. Bu taş türünün bünyesine Arnavut kaldırım taşları, parke taşları, zar taşlar ve kaldırım taşları da girmektedir. Her zaman ve her yerde karşınıza çıkabilecek olan granit küp taşları, doğal olarak tercih edildiği zaman daha az bakım isteyecektir.
Granit taşlarının çeşitliliği, bu taşların kullanım alanlarını genişletmektedir. Yollar, otoparklar gibi kamusal alanlarda her zaman karşılaşabileceğimiz doğal granit küp taşlarının ayrıca çatılar ve su olukları gibi kullanım alanları dahi bulunuyor.
Granit, her ne kadar işlemesi oldukça zor bir taş türü olduğu için maliyeti yüksek olabilse de, doğal granit küp taşların fiyatları son derece uygun olabilmektedir. Bunun en büyük nedeni, doğal olması için taşın en az işlemden geçirilmesidir. Yani işleme ne kadar az olursa, maliyet de aynı oranda o kadar düşmektedir. Özetle, doğal granit küp taşlarını yaşam alanlarınızı güzelleştirmek için uygun fiyatlara sipariş edebilirsiniz.
Granit Küp taş Fiyatları – 2023
Granit küp taş fiyatları taşının işleme işlemlerine en az maruz kalan granit küp taşları, genel olarak granit taşlarının en uygun fiyatlısı olarak ön plana çıkar. Bu maliyet farkının neden olduğunu merak edenler için, özetle doğal haliyle kullanılan ve az işlemle üretilen her tür doğal taşta her zaman maliyetlerin düşük olacağını söylemek mümkündür. Yani bir doğal taş ne kadar fazla işlemden geçer ve doğal görünümünden farklı bir şekle bürünürse, uygulanan bu işlemlerin maliyetleri de fiyatlara yansıtılır.
Fabrikalarda doğal kırma olarak adlandırılan yöntemlerle, belirli ebatlarda granit küp taşları imal edilmektedir. 4x6x6, 6x8x8, 8x10x10 gibi küçük boyutlu granit küp taşlarında maliyetler azalabiliyor. Ancak buna göre proje bazında döşenecek taş sayısı da artıyor. 9×11 veya 15×17 santim ebatlarındaki granit küp taşların ise oluşturulma maliyetleri yüksek olmasına karşın, döşenecek taş sayısı azalmaktadır. Özetle, proje ve uygulanacak olan granit küp taşın çeşidi maliyetleri belirleyen etken olarak göz önünde bulundurulur. Projenizin detaylarına göre nakliye, işçilik ve döşeme dâhil olan fiyatları kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Granit Küp Taş Ustası Döşeme Fiyatları
Granitin belki de en zahmetli uygulama yöntemlerinden birisi olan granit küp taş uygulamaları, granit küp taş ustaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Projeler üzerinde çalışan ve granit küp taş uygulamasını birebir olarak yapıp denetleyen ustalar, projelerde kullanılacak olan granit küp taşların kesim işlemlerini de kontrol etmektedirler.
Granit küp taşları 4x6x6, 6x8x8 veya 8x10x10 ebatlarında kesilerek döşeme işlemi için hazırlanmaktadırlar. Bu kesim işlemi kırma veya sulu kesim ile gerçekleştirilmektedir. Ancak renklerde solma yaşanmaması adına, granit küp taş ustaları doğal granit küp taşları döşemeyi tercih etmektedirler. Böylelikle granit doğal halini korur ve daha az mekanik işleme maruz kalarak doğal rengini yüzyıllar boyunca kaybetmez.
Granit küp taşları, döşeme işleminden sonra bakım gerektirmedikleri için birçok kamusal alanda kullanılabilmektedirler. Granit küp taş ustaları tarafından kaldırım veya otopark gibi alanlarda gri tonlu granit küp taşlarının kullanımı tercih edilirken, bahçe ve park düzenlemesi gibi daha özellikli alanlarda turuncu, pembe veya kırmızı granit küp taşları tercih edilebiliyor. Yani bu renk seçiminin, projenin özelliğine göre değişkenlik gösterebildiğini söylemek mümkündür.
Granit küp taşları, doğal oluşumlu olarak tercih edildikleri zaman renk ve doku kaynaklı bozulmalara maruz kalmamaktadırlar. Bu nedenle granit küp taşı ustaları, altyapı kazı projeleriyle yerlerinden sökülen granit küp taşlarını birden fazla kere kullanabilmektedirler. Garaj girişleri veya otoparklarda kullanılan granit küp taş döşemeleri bile, yıllar boyunca uygulanan basınç ve sürtünmeye büyük bir direnç göstermektedirler.
Granit Küp taş Kullanım Alanları
Granit küp taşları, doğal granitlerde de görüleceği üzere birçok mineral barındırmaktadırlar. Yapıları sağlamdır ve en dayanıklı yapı malzemelerinin başında yer alırlar. Bu nedenle granit küp taşlarının kullanım alanları bir hayli geniştir.
Birçok kesimden insanın tercih ettiği granit küp taşlarına kamusal alanlarda denk gelmek muhtemeldir. Peyzaj mimarisinin önemli bir ögesi olan bu taş türüne kamusal alanlar olan yol kenarlarında parke taşı, kaldırım, otopark döşemesi, depolama yerleri zemini, yürüyüş yolu, park düzenlemesi ve duvar işçiliklerinde rastlayabilirsiniz. Kamusal alanlarda kullanılan granit küp taşlar doğal kırma yöntemleri ile elde edildiklerinden, daha pürüzlü bir yapıya sahip olmaktadırlar.
Kullanım alanı yalnızca kamusal alanlarla sınırlı kalmayan granit küp taşlarının, evlerdeki mimarilerde de tercih edildiği görülmektedir. Bilhassa bina çevresi dekorasyonu, bahçe düzenlemesi veya bina dış cephe kaplamalarında granit küp taşları kullanılmaktadır. Kamusal alanlar haricindeki belirttiğimiz bu alanlarda kullanılan granit küp taşlar, sulu kesim olarak imal edilmektedirler. Bu kesim işlemi, granit küp taşının yüzeyinin pürüzsüz ve parlak olmasını sağlamaktadır. Böylelikle istenen dekoratif görüntü daha kolay bir şekilde elde edilmektedir. Ancak yine de granit küp taşların iç mimaride fazla yeri olmadığını ve dış mimaride daha fazla kullanım alanına sahip olduklarının altını çizmekte yarar vardır. İç mimaride sulu kesim uygulanan granit küp taşlarının döşemesi, özel projeler kapsamında uygulanabilmektedir. Bu özel projelerin kapsamına iş merkezleri, havaalanları, belediyeler ve kimi zaman da bina ve ev mimarileri dâhil edilmektedir.
Granit Küp taş Üretimi Nasıl Yapılır?
Granit küp taşları birçok mimari türünde tercih edilmesine karşın, bu taşların üretimi son derece zordur. Türkiye’deki granit küp taşı imalatının bir hayli yoğun bir şekilde işlemesinin nedeni, yoğun talep olmasından ötürüdür. Çünkü şehircilik ve çevrecilik alanlarında granit küp taşlarından daha dayanıklı bir başka taş çeşidi oldukça azdır.
Granit, ilk olarak doğal halde bulunduğu tabakalardan ve tortullardan çıkarılmaktadır. Granit ocaklarında kırma taş granit veya blok taş granit olarak çıkarılan granitler, işlenmek için fabrikalara gönderilir. Granit küp taşı imalatına, müşterilerin proje talepleri neticesinde başlanmaktadır.
Granit küp taşı imalatı aşamasında kullanılan işleme yöntemleri doğal kırma, bıçak kesimi veya sulu kesimdir. Doğal kırma yöntemi, granitin yapısını ve rengini en az bozan işleme türü olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Bıçak kesimi, doğal granitin oldukça pürüzlü yapısını azaltmak için kullanılır. Sulu kesim ise, granitin pürüzlü yüzeyinin tamamen giderilmesi ve taşa parlak bir görünüm kazandırmak için tercih ediliyor.
Kesim işleminin türü, işleme alınan projeye göre belirleniyor ve her kesim işleminin maliyeti farklı olabiliyor. Eğer granit küp taşı kamusal alanlar olan park ve kaldırımlarda kullanılacaksa, doğal kırma uygulanıyor. Bıçak kesimi veya sulu kesim ise, iş merkezleri ve havaalanları gibi iç mimaride kullanılacak granit küp taşları imal etmek için uygulanıyor.
Fabrikalarda işlenen granit küp taşları, proje alanına nakledilerek saha ekipmanları ve granit küp taş ustaları aracılığıyla döşeniyor. Döşeme işlemi sonucunda, ortaya çıkan ürün dekoratif ve son derece dayanıklı olmaktadır.
Granit Fabrikaları
Granit taşı, çıplak gözle görebileceğimiz büyüklükte tanecikler içeren açık renkteki magmatik bir kayadır. Granit kelimesinin kökü, Latince Granum kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, granit taşının kaba taneli ve gözle görülebilir pürüzlü yapısını tanımlamak için kullanılmıştır. Magmanın yavaş bir şekilde kristalleşmesiyle, Dünya yüzeyinin altında oluşmaktadır. Granit taşı magmatik bir kaya türü olduğu için, sıvı haldeki magmanın mevcut kaya oluşumlarına girmesiyle oluştuğu varsayılmaktadır.
Her tür granit taşında, farklı miktarlarda mineraller bulunmaktadır. Bu minerallerin her bir taştaki değerleri farklı olabilmektedir. Ancak minerallerin tutarlılık oranlarının genellikle %50 ile %25 arasında değiştiği görülmektedir. Buna göre granit taşı az miktarda da olsa mika, amfibol, feldspat ve kuvars gibi minerallerden oluşur. Bu mineral bileşimi, genellikle granit taşına kırmızı, pembe, beyaz, turuncu veya gri bir renk verir. Bu renkler, granit taşının içerdiği minerallerin oranlarında göre farklılık gösterebilir. Ek olarak, minerallerin değerlerinin taşın görünümüne etki etmesi ve pürüzlü yapının değişmesi de söz konusu olabiliyor.
Mısırlılardan günümüze kadar, granit taşı bir yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Mimari alanlarda değerlendirilen granit taşı, yüksek dayanıklılık ve esneklik özelliğine yer vermesi nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Dış cephe projeleri olan döşeme, kaplama, kaldırım, anıt veya mezarlarda cilalanmış veya honlanmış granit taşı tercih edilmektedir. İç mekân uygulamalarında ise genellikle mutfak tezgâhlarında cilalı granit plakalar kullanılıyor. Bu nedenle granit taşının, bakımı zor alanlarda dayanıklılık sağlaması ve uzun ömürlü olması için kullanılmakta olduğunu söyleyebiliriz.
Granit Küp Taşı Nasıl Oluşur?
Granit, müdahalesiz olarak oluşan magmatik bir kaya türüdür. Bu, erimiş kayanın soğuma esnasında yerinde oluştuğu anlamına geliyor. Genel olarak, eriyik haldeki kaya ne kadar yavaş bir şekilde soğursa, feldspat kristalleri ile mineral kristalleri de granit taşı üzerinde o kadar büyük olacaktır. Granit taşının oluşumu esnasında, kayaların erimesi için yeterli ısının üretilebilmesi adına kayalar gerekli miktarda tortunun altına ve oldukça derine gömülmektedirler.
Granit içeren kaya, ilk aşamada kıta kabuğuna yayılmıştır. Genel olarak bu yayılımın büyük bir çoğunluğu Kambriyen öncesi jeolojik döneme denk gelmektedir. Granit, kıtaların nispeten ince tortul kaplamalarının altında oluşan ve Dünya yüzeyinde bulunan en yaygın kaya tipidir. Granitler bazen metamorfik atmosfer veya hornfels tarafından meydana gelen dairesel çöküntülerde ortaya çıkmaktadırlar. Bir kaya türü olan hornfels, müdahalesiz magmatik kütleleri tanımlayan gruba verilen isimdir.
Bugün gördüğümüz granit taşı yüzeye daha yakın bir şekilde oluştuğu için, üzerinde üst üste gelmiş olan tortu oluşumu erozyon aracılığıyla dökülmektedir. Yüksek sıcaklık ve basınçtan, atmosferik sıcaklık ve basınca geçiş ile granit taşının hafif bir şekilde genişlemesi ve çatlaması söz konusu olabilir. Yani sıcaklık değerlerindeki mevsimsel değişikliklerle ortaya, daha zayıf ve daha dayanıksız yapılı bir granit taşı çıkabilmektedir.
Patinatolu Granit Nedir?
Patinatolu granit, granit taşına uygulanan bir işlem dizisidir. Bu işlem granit taşına eskitilmiş, fakat parlak bir görünüm kazandırmaktadır. Granit taşındaki pürüzlü ve delikli yapının korunduğu bu işlemde, granite eskimiş ve yanmış bir görüntü kazandırmak esas amaçtır. Bu iki ana işlemin ardından, Patinatolu fırçalarıyla yüzeye parlak bir görünüm verilmektedir. Böylelikle hem eskitilmiş, hem de son derece işlevsel bir ürün ortaya çıkmaktadır.
Patinatolu granit kullanım alanları son derece geniş olsa da, genellikle bu işleme tabi tutulan granit taşından iç mekân tasarımında yararlanılmaktadır. Görsellik ve lükse dayalı bir görünüm için tercih edilen Patinatolu granit, iç mekânların zeminlerinde veya duvarlarında kullanılabiliyor.
Diğer yapay granit türlerinin aksine, çizilme ve yıpranmaya son derece dayanıklı olan Patinatolu granit, bazı durumlarda dış cephe kaplamalarında da yakılmış granitin yerine tercih edilmektedir. Eskitme görünümü, binaların dış cephelerine gölge efekti verdiği için son derece şık bir görünüm ortaya konulabiliyor. Ancak kar veya yağmur gibi hava şartlarında oldukça kaygan bir hal alan Patinatolu granitler, dış mekân yer kaplamasında kullanılmazlar.
Patinatolu işlemi, yalnızca granit taşına uygulanan bir işlem değildir. Traverten ve mermer gibi taşlara da Patinatolu işlemi uygulanabilmesi söz konusudur. Bu işlemin Patinatolu yerine bazen patinatlı granit olarak anılması da söz konusu olabiliyor.
Granit Taşı Nedir?
Granit taşı, Türkiye’de yaklaşık 90’lı yılların başından bu yana kullanılıyor olsa da, dünya genelinde uzun bir zamandır kullanılan bir yapı malzemesi olarak ön plana çıkmaktadır. Granit taşının kullanım alanının yaygınlaşmasıyla, günümüzde hemen hemen her projede granit taşının kullanılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Kullanım alanlarının yoğunluğu dikkate alınarak, granit taşının işlevi çeşitli kategorilerle ele alınmaktadır. Yakılmış granit, Patinatolu granit, mucartalı granit ve cilalı granit bu kategorilerden bazılarıdır.
Granit taşının birçok tanımına rastlamak mümkün olsa da, Dünya yüzeyinde en yaygın bulunan ve magmatik bir kaya türü olduğu tanımı en yaygın kullanılan açıklama olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok kişi tarafından genel olarak granit olarak adlandırılan granit taşının farklı alt kategorileri de bulunuyor. Bunlar alkali granitler, aplitler, pegmatitler ve granodioritlerdir. Bunlar, granit taşının mineral bileşimini baz alan tanımlamalardır.
Granitler çoğu zaman masif, yani herhangi bir içyapıdan yoksundurlar. Bu oluşum taşa sert bir yapı kazandırdığından, insanlık tarihinde çok geniş bir kullanım alanına sahip olabilmiştir. Yoğunluğu 2.65-2.75 g/cm3 aralıkta olan granitin ortam basıncında erime sıcaklığı ise 650 °C’dir. Kuru granitin erime sıcaklığının ise 1215-1260 °C’ye kadar çıktığı görülmektedir. Ek olarak, bir granit taşının 400 °C sıcaklıkta oluşmaya başladığı ve tamamen soğuması için yerin altında 1.000 yıl geçirmesi gerektiği varsayılmaktadır. Bununla birlikte granit taşının sahip olduğu bu ısı, jeotermal suların da kaynağıdır.
Granit Küp Taşı Metrekare Fiyatları
Birçok kişi, granit taşının maliyetini merak etmektedir. Örneğin mutfağınız için kullanmak istediğiniz granit taşının metrekare fiyatını merak ediyor olabilirsiniz. Ancak, ilk olarak her mutfağın kendi has farklı özellikleri olduğunu ve granit taşının birçok farklı çeşitte olduğunu dikkate almalısınız. Renk, tip, kalınlık ve kenar profilleri bir granit taşının metrekare bazındaki fiyatına etki eden faktörler olacaktır.
İç mimaride kullanılacak granit taşının metrekare fiyatı, dış mimaride tercih edilen granit taş türlerine göre yüksektir. Bunun en büyük nedeni, uygulanan işlemlerin artmasıdır. Dış mimaride granit taşları çoğunlukla kaldırım ve yol döşemesinde kullanılır. Özellikle Arnavut kaldırımlarında granit taşlarının tercih edilmesi, taşın doğallığını bozmadan kullanmayı mümkün kılmaktadır. Bu durumda kırma, işçilik, döşeme ve sıkıştırma işlemleriyle maliyetler düşer.
İç mimarideki granitler, özel kesim ve ısıl işlemlerle üretiliyorlar. Ocaklardan çıkarılan granit, fabrikalarda farklı kesim, tozlama ve kaydırmazlık için ısıl işlemlere tabi tutuluyor. Yapılan her bir işlem, granitin üretim maliyetlerine etki ediyor. Bu durum, doğal olarak taşın metrekare fiyatına yansıyor. Ancak taşın uzun ömürlülüğü, bu maliyetleri ilerleyen yıllarda iyi bir şekilde çevirmektedir. Çünkü minimum bakım ve onarım işlemleriyle, granit döşemelerini evinizin birçok yerinde uzun ömürlü bir şekilde kullanabilmeniz mümkündür.
Granit Taşı Merdiven ve Basamağı
Bir merdivenin sahip olması gereken özellikler arasında dayanıklılık, güvenlik ve estetik en başta gelmektedir. Granit taştan yapılan merdivenler belirtilen tüm bu özelliklere sahip oldukları için özellikle evlerde, iş merkezlerinde ve yüksek geçirgenliğe sahip alanlarda sıklıkla tercih ediliyorlar.
Binaların ve evlerin mimarisine göre üretilen granit taşı merdivenler ve merdiven basamaklarının birçok avantajı bulunmaktadır.
Bunlar ise;
- Modern ve estetik bir görünüm,
- Geniş renk ve benzersiz desen seçenekleri,
- Dayanıklılık ve aşınma direnci,
- Kolay bakım,
- Tamir ve boya gerektirmemeleri,
- Yanmaz ve kaymaz zemin yapısı,
- Ekolojiye zararsız olmalarıdır.
Granit merdiven basamakları, iç veya dış cephe merdivenleri için tercih edilebilmektedir. Sundurmalarda yakılmış granit basamaklar ve kaymaz kaplamalar kullanılabilir. Güvenlik ve yüksek mukavemet, granitin dış cephe için harika bir döşeme taşı olmasını sağlamaktadır.
Granitten çok katlı merdivenlerin başlıca avantajı, kayma önleyici şeritlemeyle elde edilen yüksek güvenlik derecesidir. Tüm yüzeye uygulanan kaymaz ısıl işlemi, en güvenilir ve yaygın yöntem olarak tercih edilir. Bu durumda izlenen işlem adımları, yakılmış granitin çekiçlenmesi ve kesilmesidir. Kaymaz şerit işleminde ise, granite kısmi ısıl işlem uygulanır veya şerit şeklinde kayma önleyici önlemler merdiven basamaklarına eklenir.
Masif granit basamaklar, montaja hazır bir şekilde imal edilmektedirler. Kalınlıkları genellikle 10-20 santimdir ve dış mekân tasarımlarında kullanılabilirler. Bu granit merdivenlerin yüksek dayanım, düşük aşınma katsayısı ve donma dayanımı bulunur.
Asma granit basamaklar, önceden hazırlanmış beton veya tuğla bir yapı üzerine yerleştirilerek kullanılırlar. Bu tür merdivenler, hem iç hem de dış mekânlarda tercih edilebilir. Asma granit merdiven basamakları dikey şekilli bir plaka ve yatay bir plaka şeklinde imal edilmektedir.
Granit Taşı Nerede Bulunur?
Doğanın inanılmaz özelliklere sahip olabileceğine, granit gibi oldukça ilginç taşlar ile şahit olabiliyoruz. Magmatik bir kaya olduğu için, Dünya kıtasal kabuğunun geneli granit taşından oluşmaktadır.
Kuzey Amerika’da, Kanada’nın Hudson Körfezi’nde ve Minnesota’da granit ana kayaları bulunmaktadır. Bu kayalar, kıtadaki en eski kayalar olarak bilinen Kanada Kalkanı’nın bir parçasıdır. Yüzlerce metre tortulun ve buzulun altında gömülü olan granit taşı oluşumlarına buralarda rastlamak mümkündür.
Sierra Nevada, Apalaş Dağları ve Rocky Dağları gibi dağ sıralarında granit, dağların köklerini oluşturan ve batholiths adı verilen büyük kaya kütlelerinde bulunuyor. Half Dome, Kaliforniya’daki Yosemite Ulusal Parkı’nda yer alan doğal bir granit zirvedir. Ek olarak Rocky Dağları’ndaki Pikes Peak’in de bir granit zirve olması söz konusudur.
Dünyadaki granit taşı imalatının çoğunluğu Brezilya, İtalya, Hindistan ve Çin’de yapılıyor. Her bölgenin kendine özgü işleme ve imalat özellikleri bulunmaktadır. Örneğin Brezilya, dünyanın en eşsiz granit türlerinden birisi olan ve Mavi Ateş adıyla bilinen granit taşını üreten ülkedir.
Türkiye, granit küp taşı açısından zengin ülkelerden birisidir. Günümüzdeki verilere göre Türkiye’de yaklaşık 1 milyar m3 granit rezervi bulunuyor. Bu rezervin bir kısmı günümüzde işlemeye açıktır. Ankara, Diyarbakır, Aksaray, Ordu, Kırşehir, Giresun, Rize, Edremit, Kırklareli ve Çanakkale illerinde granit taşı rezervleri bulunmaktadır. Özellikle Osmanlı Dönemi’nde renkli granitlerin kullanımı oldukça yaygındı.
Ankara Granit Küp Taş Üretimi
Türkiye’de çoğunlukla grinin birçok tonunda renk taşımasına karşın, farklı renklerde de granit taşlarının çıkarıldığı görülmektedir. Granitin ülkemizde aranan bir yapı malzemesi olmasını sağlayan esas unsur, sertlik ve dayanıklılıktır. Bu sertliğinden ötürü, mermerle kıyaslandığında granitin işleme ve işletme masrafları çok daha yüksek olmaktadır.
İşlenmesi güç olsa da, cila işlemini iyi bir şekilde kabul etmesi ve cilanın yüzyıllar boyunca dayanması nedeniyle sütun, obelisk ve kemer gibi yapılarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı devrine ait olan pek çok eserde granit kullanımına ilişkin örnekler görebiliyoruz.
Ankara, kuzey toprakları volkanik yapıya sahip bir şehirdir. Şehrin kuzeydoğu bölgesinde granit türü kayalara sıklıkla rastlanmaktadır. Bu nedenle Türkiye’nin granit taşı imalatı ve ihracatı konusunda Ankara’daki granit kaynaklarının büyük bir önemi olduğunu söyleyebiliriz.
Günümüzde Ankara ve Türkiye genelinde çıkarılan granit, dayanıklılığı nedeniyle yaya trafiğinin fazla olduğu kamusal alanlarda tercih ediliyor. Ek olarak kimyasal madde dayanıklılığı nedeniyle evlerde duvar kaplaması, döşeme ve tezgâh olarak da kullanılabiliyor. Tarihi dokunun korunması gerekli olan birçok yapıda da granit taşının kullanımına rastlamak mümkündür.
Orta Anadolu Granitleri Ankara, Kırşehir ve Aksaray gibi illerde çıkarılmaktadır. Bu iller, Türkiye’nin yaklaşık %20’lik granit rezervlerine sahiptirler. Buralardan çıkarılan granit taşları yakılmış, cilalı, mucartalı veya Patinatolu şekillerde kesilip kullanıma hazırlanmaktadırlar. Rezervinden çıkartılan granit taşı kullanılacak mekânın özelliklerine göre 2’lik, 3’lük veya 4’lük ebatlarda kesilmektedir. Ankara’da çıkarılan granit taşlarının bilinen hacim ağırlığı 2.609 gr/cm3 ve basınç dayanımı ise 1377 kgf/cm² olarak ölçülmüştür.
İzmir Bergama Granit Küp Taşı Üretimi
Türkiye, işlenmiş granitin ihracatını yapan bir ülkedir. Bu ihracat konusunda mermer gibi yapı malzemelerinin gerisinde kalsa da, ülkemizin hatırı sayılır bir granit taşı ihracatı yaptığını söylemek mümkündür.
Son yıllarda Türkiye’nin doğal taş arama alanlarından en önemlisi İzmir, Bergama’dır. Granit üretimi konusunda geçmiş yılları göz önünde bulundurduğumuzda ülkemizde istikrarlı bir ilerleme tablosu göremiyor olsak da, son yıllardaki doğal taş arama ve üretimleri sayesinde bu sektörde de belirli bir aşama kaydedilmiştir.
Bergama ilçesinde geçtiğimiz yıllarda açılan granit ocakları, Türkiye’nin ihracatını olumlu yönde etkilemiştir. Diğer granit ocak alanlarıyla birlikte düzenli bir şekilde işletilen Bergama granit ocakları, ülkenin granit taşı ithalatını azaltan bir tabloyu gözler önüne sermiştir.
Alp Himalaya Dağ Kuşağı’ndaki ülkemizde daha fazla granit ocağı açılarak, ithalatın minimum seviyeye indirilmesi sağlanabilir. Çünkü Türkiye, dünya genelinde en yüksek granit kaynaklarına sahip ülkeler arasında oldukça yüksek bir sıralamaya sahiptir. Bugün, dünya genelinde granit ihtiyacını karşılayan ülkelerin birçoğunda Türkiye’deki rezervlerin yarısı bile bulunmamaktadır.
Batı Anadolu Granitleri, Bergama ve Malatya’dan çıkarılmaktadır. Özellikle Bergama granit rezervi konusunda oldukça geniş bir kaynağa sahip olduğu için, Türkiye’nin önemli granit kaynaklarından birisi olduğunu söyleyebiliriz.
Doğal Granit Fiyatları
Kullanım alanları dayanıklılığı sebebiyle oldukça fazla olan granitin, kullanım bazındaki fiyatları değişkenlik gösterebiliyor. Bu fiyatları granitin uygulama alanlarına göre incelersek, daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Granit taşlarının granit ocaklarından çıkarılmasından sonra, projelere göre granit taşlarının işleme aşaması başlar. Granit taşının işleme aşaması, her projede farklılık gösterebiliyor. Üç farklı kesim işlemine yaygın olarak yer verilirken, her kesim işleminde maliyetler işlemler nedeniyle artıyor. Granit, sert yapısı nedeniyle kesim ve işlemeye zor yanıt veren bir taş olduğundan, bu işlemlerin detaylanmasıyla birlikte maliyet aynı orantıyla artıyor diyebiliriz.
Granitin en düşük maliyetli olduğu hali, doğal taş halidir. Yani doğallığı korunarak en az işleme tabi tutulan granit, en ucuz maliyetli granit türü olarak tercih edilebilmektedir. Granitin doğal taş imalatı, çoğunlukla dış mekân mimarisinde kullanılmaktadır. Bu yüzden özel mülklerdeki iç mimaride kullanılan granit taşlarının daha fazla işleme maruz kalmasıyla, fiyatları da artabiliyor.
İç mimaride granit taşları, bıçak kesimi veya sulu kesim olarak imal ediliyorlar. Bıçak kesiminde, doğal taş imalatına nazaran fiyat yükseliyor. Sulu kesimle imal edilen granit taşı ise, en yüksek maliyetli granit taşıdır üretimidir diyebiliriz.
Çünkü taşta sağlanan pürüzsüz yüzey kaygan bir yapıya geldiğinden, ek olarak taşın kaydırmaz bir hale gelmesi adına ısıl işlemler de granite uygulanır. Tüm belirttiğimiz bu özellikler, bir granit taşının üretim maliyetine ve metrekare fiyatına etki eden başlıca faktörlerdir.
Granit Nedir?
Granit, kıtaların ve Dünya’nın imzası olarak tanımlayabileceğimiz bir oluşumdur. Diğer kayalık Merkür, Venüs ve Mars gibi gezegenler, Dünya’nın okyanus tabanında görüldüğü gibi bazalt ile kaplanmışlardır. Fakat yalnızca Dünya bol miktarda bu güzel ve ilgi çekici kaya türüne sahiptir.
Granit, kıtasal kabuğun pek çoğunun altında bulunan, magmatik ve müdahaleci kayaçların en yaygın olanlarındandır. Müdahaleci kayaçlar, magmanın yavaşça soğuduğu, yeraltında akarak katılaşan erimiş magmadan oluşurlar. Üstündeki kayaçlar kaldırıldığı zaman, granit ortaya çıkmış olur.
Graniti ayırt etmeye yarayan üç özellik bulunmaktadır. Bunlar taşın mineral yapısı, rengi ve oluştuğu ortamdır. Granitler genellikle kaba bir yapıya sahiptirler. Bunun nedeni, magmada yavaş bir şekilde soğumaları ve kristallerin bu yavaş soğuma nedeniyle yeterince büyüyebilmesidir. Yani üzerindeki her bir oluşum, gözle görülebilecek kadar büyüktür ve işlenmemiş haldeki granit son derece pürüzlü bir yapıya sahip olur.
Magmatik olan granitteki renk değişimi, numunede yer alan her bir mineral türünün yüzdesine bağlıdır. Bu nedenle dünya ve Türkiye genelinde çıkarılan granitlerin gri, turuncu, kırmızı, pembe, siyah ve beyaz gibi renklere sahip olması söz konusudur. Bilhassa Türkiye’de çıkarılan granitler renk bakımından oldukça zengindir. Bergama granitinde koyu gri-beyaz renkler hakimken, Hisar granitinde açık gri-beyaz ve Gümüşhane granitinde ise pembe-beyaz renkler gözlemlenmektedir.
Granit Taşının Faydaları
Granit taşının yapısal bir malzeme olarak ve sağlık açısından bazı faydaları bulunmaktadır. Sağlık açısından faydaları, özellikle İzmir’in Bergama ilçesinde çıkarılan Bergama granitini odağına alıyor. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, granit taşının sağlık açısından bazı faydaları bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Granit taşı, diğer doğa taşlara kıyasla bünyesinde daha fazla uranyum ve toryum barındırmaktadır. Doğal olan granit taşı oluşumu, evlerde belli başlı yerlerde kullanılabilir ve doğanın uyumuyla kendinizi daha huzurlu ve sağlıklı hissetmenizi sağlayabilir.
İşlev bakımından son derece zengin bir ürün olan granit taşının kullanım alanları da bir hayli geniştir. Bu yüzden oyun parkları, otoparklar, kaldırımlar, yollar gibi şehircilik ve çevre düzenleme alanlarında tercih edilmektedir. Doğaya uyumlu yapısı sayesinde, doğaya minimum zarar veren granit taşını evlerinizde de birçok alanda tercih edebilirsiniz. Farklı şekil ve ebatlarda üretilen granit taşları, hemen hemen her yapı ihtiyacına cevap verebiliyor.
Granit taşının yapısal bir malzeme olarak avantajlarını listeleyecek olursak;
- Bir tezgâh olarak kullanırken, sıcak yüzeyli şeylerle temas etmesi veya kesilmesi halinde yüzeyin zarar görmesi mümkün değildir.
- Gözenekli olmayan granit taşları sağlık açısından yararlıdırlar. Bu nedenle mutfaklarda rahatlıkla tercih edilebilir.
- İçerisindeki çeşitli minerallerle, her graniti farklı kılan derinlik ve karakterler bulmak mümkündür. Bu sayede çeşitlilik ve görsellik sağlanmış olur.
- Granit taşının rengi asla solmaz. Böylelikle mutfak tezgâhı, döşeme ve merdiven imalatında tercih edilebilmektedir.
- Evinize değer katan zengin ve estetik bir görünüme sahiptirler.
Granit taşının listelediğimiz özellikleri, günümüzde yapısal alanda bu malzemenin daha çok tercih edilmesine zemin hazırlamıştır.
Granit Ocağı
Granit, genellikle açık ocak madenciliği yöntemleriyle birlikte çıkarılmaktadır. Çıkarılmasında en çok başvurulan yöntemler kırma taş ve blok taştır.
Kırma taş granitte aranan en önemli özelliklerin başında dayanıklılık, sertlik ve direnç geliyor. Sertlik ve dayanıklılık, kırma taş granitin kalitesini yükseltir. Fakat bu durum aynı zamanda kırma taş granitin işlenme maliyetlerini de artırmaktadır.
Ek olarak kırma taş granitlerin nakliyesinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğinden, genellikle granit ocaklarının yerleşim yerlerine yakın olması tercih edilmektedir. Küçük ve orta boy kırma taş granitler, yol yapımında veya demiryolu yataklarında kullanılmaktadır.
Daha büyük kırma taş granit parçaları ise, toprak erozyonunu minimuma indirgemek veya tamamen ortadan kaldırabilmek adına karayolları çevresinde bulunan arazilerin stabilize edilmesi için kullanılır.
Bir granit ocağında granitin çıkarılma yöntemlerinden bir diğeri ise, blok taş granittir. Granitin bileşimindeki ana minerallerin sertliklerine göre blok taş granitlerin kategorilendirilmesi söz konusudur. Kesme, perdahlama, düzeltme ve parlatma gibi işlemler blok taş granitlerin işleme maliyetlerini büyük oranda artırmaktadır. Fakat sonuçta elde edilen ürünün basınç, aşınma ve çarpmaya karşı gösterdiği direnç bu maliyet dezavantajlarını ortadan kaldırmaktadır.
Alp Himalaya Dağ Kuşağı’nda bulunan Türkiye’nin hemen hemen tamamı doğal taş ocakları için bulunmaz bir kaynaktır. Bugün Türkiye’nin granit üretiminde dünyada yedinci en büyük üretici haline gelmesi, uygulamaya konulan modern ocak üretim yöntemleri sayesindedir.
Türkiye’de en çok bilinen granit ocaklarından bazıları Aksaray Sarıyahşi Granit Ocağı, Aksaray Ortaköy Granit Ocağı, Kırşehir Keman Granit Ocağı, Çanakkale Ezine Granit Ocağı, İzmir Bergama Granit Ocağı, Giresin Doğankent Granit Ocağı’dır.
Granit Döşeme Nedir?
Granit döşemeler, genellikle iç mimaride tercih edilen döşeme türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Granit zemin, bir evin iç mimarisine zengin bir görünüm katmakla kalmaz, aynı zamanda evin satış değerinin de son derece yükselmesine katkı sağlar. Birçok döşeme türüne göre oldukça uzun ömürlü olması da, granit döşemenin en büyük avantajıdır.
Evlerde kullanılabilecek kolay temizlenen, yıpranmayan, ısıya dayanıklı ve su geçirmeyen döşeme türleri oldukça azdır. Granit döşemeler, evlerin birçok alanında tercih edilebilmektedir. Mutfak, banyo, koridor gibi alanlar granit döşemelerle dekoratif bir görünüme kavuşabilir. Sağlam yapıları, granit döşemeleri her iç mimari türü için uygun hale getirmektedir.
Granit döşemeleri, ince karolar veya daha kalın plakalar halinde tedarik edilmektedirler. Geçmiş dönemlerde işleme ve kesme maliyetleri oldukça yüksek olan granitin, teknolojik gelişmelerle işlenmesi daha kolay ve ucuz bir hale gelmiştir. Özel olarak uygulanan bu kesim işlemleriyle, taş sağlam yapısını uzun yıllar koruyabilmektedir.
Siyah ve gri, en çok tercih edilen granit döşeme tonlarıdır. Fakat siz farklı renkler tercih ediyorsanız, granitin birçok renk ihtiyacına cevap verecek bir taş türü olduğunu bilmelisiniz. Doğal bir taş olan granit, içeriğindeki minerallerle birlikte farklı renklere kavuşmaktadır. Böylelikle pembe, turuncu, kırmızı, krem rengi ve mavi tonlarına sahip granit döşemelerle istenilen renklerde dekorasyon uygulanabilmektedir.
Granit döşemeleri yaşam alanlarınızda farklı şekillerde değerlendirmek istiyorsanız, granit döşemeli duvarlar veya granit döşemeli şömineleri tercih edebilirsiniz. Isıya oldukça dayanıklı olan granit, şömine çevresinde kullanıldığında yangın riskini en aza indirgeyecektir.
Granit Parke Taşı Döşeme
Çıkarıldıktan sonra özel işleme yöntemlerine tabi tutulan granit, makinelerle istenilen boyut ve şekle getirilebiliyor. Kesim yöntemlerine göre kullanım alanları değişen granitin, granit parke taşı olarak kullanıldığı alanlar oldukça fazladır.
Granit parke taşı, dış mekân mimarisinde tercih edilen bir yapı malzemesidir. Granit taşının bıçak kesimine tabi tutularak düzlenmesiyle elde edilen granit parke taşları, özellikle kamusal alandaki parklarda kullanılıyor. Parklardaki yürüyüş yolları ve yürüyüş parkurları, granit parke taşının en çok tercih edildikleri alanların başında geliyor.
Granit taşının doğal kırma ile elde edilen haline nazaran daha düz bir yüzeye sahip olan granit parke taşları, hafif pürüzlü yapısını korumaktadır. Bu sayede sulu kesimde olduğu gibi kaygan bir yüzeye sahip olmazlar.
Granit parke taşlarını granit küp taşlarından ayıran en önemli özellikler, kesim işlemleri ve ebatlarıdır. Bloklar halinde kesim işleminden geçirilen granit parke taşları, uygulanacak alana göre ebatlara sahip oluyor. Genellikle 9×11 santim, 15×17 santim veya 10x20x50 santim ebatları granit parke taşlarında tercih ediliyor.
Granit parke taşında da, diğer granit taş ürünlerinde olduğu gibi uzun ömürlü kullanım ön plana çıkmaktadır. Yapısal olarak donma, su geçirgenliği veya aşırı ısıya dayanıklı oldukları için dış mekânların peyzaj mimarisinde granit parke taşları kullanılabilmektedir. Ek olarak, granit parke taşlarının bahçelerdeki yürüyüş yollarında da daha dekoratif desenlerle tercih edilmeleri söz konusu olabiliyor. Bu durumda, özel olarak seçilen granit taşlarının belirlenen ebatlarda kesilmesi ve projeye hazırlanması sağlanıyor.
Granit Parke Taşı Üretimi
Granit parke taşının üretimi, granitin diğer kullanım şekillerinin üretimleriyle benzerlik göstermektedir. Granit parke taşının üretiminde izlenen farklı tek yol, kesim işlemi olarak ön plana çıkar.
Granit ocaklarından çıkarılan granit taşları, kesim için fabrikalara gönderilmektedir. Projenin uygulanacağı alan göz önünde bulundurularak, gri veya siyah renklerin kullanımı ön plana çıkar. Ancak özel projelerde, müşterilerin tercihlerine göre granit parke taşı üretiminde renkler çeşitlendir bilmekte. Böylelikle turuncu, sarı, kırmızı veya mavi granit parke taşı üretiminin de özel olarak yapıldığını söyleyebilmek mümkündür.
Granit parke taşları, kalın bloklar halinde bıçak kesimiyle oluşturulmak’tadırlar. Doğal kırma ve sulu kesim, granit parke taşı kesiminde kullanılmaz. Çünkü doğal kırma granitin pürüzlü yüzeyinin büyük oranda korunmasına neden olur. Ayrıca sulu kesim, granit parke taşının kaygan bir hale gelmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden bıçak kesimi, granitin hafif pürüzlü yüzeyini koruyarak daha az kaygan bir döşeme oluşturmaya yardımcı olmaktadır.
Bloklar halinde projeye göre kesim işleminden geçirilen granit parke taşları, 9×11, 15×17 veya 10x20x50 santim ebatlarına sahip olur. Bu ebatlar, granit parke taşının uygulanacağı alana göre farklılık gösterebilir.
Kesim ve işleme sonucunda ortaya çıkan granit parke taşları, projedeki alana uygulanır. Uygulama esnasında, doğal kırma granit taşlarına kıyasla daha bitişken ve daha düz bir zemin elde edilmesi hedeflenmektedir. Döşeme ve düzleme işlemlerinin ardından, granit parke taşları uzun yıllar bakım gerektirmeden kullanıma hazır hale gelir.
Granit Arnavut Taşı
Arnavut kaldırımlar, Türkiye’de en çok tercih edilen kaldırım döşeme tiplerinden birisidir. Granit Arnavut taşları doğal kırma yöntemleriyle elde edildikleri için, doğal yapılarını uzun yıllar boyunca koruyabilmektedirler. Böylelikle kamusal alanlarda kullanılabilir ve yıpranma payı oldukça düşüktür.
Arnavut kaldırımlarında granit Arnavut taşının tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise, su geçirgenliğinin olmamasıdır. Çok yağış alan alanlarda tercih edilen bu döşeme, sağanak yağışlarda oluşabilecek sel felaketinin büyük oranda önüne geçmektedir.
Peyzaj mimarisinin vazgeçilmez granit döşeme türlerinden birisi olan granit Arnavut taşları, 6×8 veya 8×10 ebatlarına sahiptir. Doğal kırma yöntemiyle imal edildiklerinden, renk veya yapıda bozulma yaşanmaz. Bu sayede granit taşını en doğal haliyle kullanma imkânı ortaya çıkar.
Granit Arnavut taşı imalatında ülkemizde en çok tercih edilen granit türü, Bergama granitidir. Peyzaj mimarisinin Türkiye’deki en önemli kaynağı olarak bilinen Bergama granitinin genellikle gri-beyaz bir yapısı vardır. Fakat pembe-beyaz ve yeşil-gri türlerinin de çıkarıldığı görülmektedir. Bu sayede granit Arnavut taşının uygulanabileceği alanlar daha dekoratif bir görünüme kavuşturulabilmektedir.
Yol kaplamalarında kullanılan granit Arnavut taşı, Arnavut kaldırımları olarak bildiğimiz döşeme türünü oluşturmak amacıyla üretiliyor. Bu döşeme biçimi son derece nostaljik olduğu için, kamusal alanlardaki yürüyüş yollarına estetik bir görünüm kazandırır. Ayrıca granit Arnavut taşının genellikle hilal biçimi olan dizilimi, ülkemizdeki birçok alanda yaygın biçimde yer almaktadır.
Granit Arnavut Taşının Fiyatları
Granit Arnavut taşları, metrekare bazında fiyatlandırılmaktadır. Bu fiyatlar kullanılacak olan granit Arnavut taşının ebatlarına göre farklı olabilmektedir. Ayrıca toplam maliyet dâhiline nakliye, granit Arnavut taşı, sıkıştırma ve işçilik fiyatları da eklenmektedir.
Granit Arnavut taşları, doğal kırma yöntemleriyle imal edilen taşlardır. Bu yüzden çevre düzenlemesinde hem daha dayanıklı, hem de diğer kesme yöntemlerine göre daha doğal bir görünüm sunar. Doğal kırma yöntemlerinin ayrıca diğer kesme yöntemlerine kıyasla daha uygun fiyatlı olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Çünkü uygulanan makine işlemleri doğal kırma yöntemlerinde çok daha azdır.
Yüzlerce renk seçeneği arasından istenilen granit Arnavut taşı türü seçilebilir. Kamusal alanlar için gri, beyaz veya siyah renkli granit Arnavut taşlarını sipariş ederek metrekare bazındaki fiyatları öğrenebilirsiniz. Bahçe veya özel mülk alanlarına uygulanması tercih edilen granit Arnavut taşlarında ise renk yelpazesi çok daha geniş olmaktadır. Granitin renklerine göre fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmayacağından, projeye göre istenilen renklerin tercih edilebilmesi söz konusu olabiliyor.
Granit Arnavut taşlarının metrekare bazındaki fiyatları, diğer döşeme taşı türlerine göre farklı olabiliyor. Çünkü bu taşlar en doğal hallerindedir ve son derece dayanıklıdır. Yani nem ve don gibi ısı değişimlerine karşı %100 dirençli yapıları, diğer döşeme taşlarına göre daha uzun kullanım ömrü sunar. Bu nedenle uzun vadede düşünülecek olursa, granit Arnavut taşlarının oldukça iyi bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz.
Granit Arnavut Kaldırımı
Granit küp taş uygulamalarından birisi olan granit Arnavut kaldırımları, Türkiye’deki en yaygın döşeme türlerinden birisidir. Çeşitli yapı projeleri için harika bir seçenek olarak granit Arnavut kaldırımları araba yolları, yürüme yolları, teraslar gibi birçok dış mekânda uygulanabilir bir alternatiftir. Kamusal alanlarda sel sularının tahliye edilebilmesi için en iyi döşeme türüdür diyebiliriz. Mülkünüzde hangi projeyi hayata geçirmek isterseniz isteyin, granit Arnavut kaldırımları projenizin son görünümünü büyük ölçüde değiştirebilecek harika bir üründür. Bununla birlikte, çok yönlülükleri bu döşeme türünü tercih etmenizdeki en önemli etken olabilir.
Ufalanmaya, çizilmeye, lekelenmeye ve genel aşınmaya dayanıklı yapıdaki granit Arnavut kaldırımları doğal olan en sert ve güçlü bir yapı malzemesidir. Araç ve yaya trafiğinin yoğun alanlarda kullanılsalar dahi, bu taşlar uzun yıllar boyunca görünüm, şekil ve renklerini koruyacaklardır. Bu kaldırım taşlarının bir ömür boyu sürecek bir garantiyi sizlere sunacaklarını söylemek hiç de abartı olmayacaktır.
Bu kaldırım taşı döşemeleri sadece dayanıklı değil, aynı zamanda bakımları da oldukça kolaydır. Çünkü basit bir temizlik veya suyla ıslatmanın ardından, döşendikleri ilk günkü kadar güzel görünmeleri için yeterlidir. Zaman zaman yaptırabileceğiniz tek bakım, taşların arasındaki boşlukların doldurulması işlemi olacaktır. Yamama olarak da adlandırılan bu işlem, son derece ucuz maliyetlidir ve minimum çabayla bu bakım işlemi sorunsuzca uygulanabilmektedir.
Granit Kaldırım Taşı
Granit kaldırım taşlarının yapısal anlamda kullanım alanlarının geniş olduğunu söyleyebiliriz. Bu taşların kesim işlemleri, granit parke taşında olduğu gibi bloklar halindedir ve çoğu zaman bıçaklı kesimin yani sıra doğal kırma işlemleri de tercih edilebilmektedir. Projeye göre, bu kesim işlemlerinde farklı yöntemler kullanılması söz konusudur.
Mülkünüzde herhangi bir projeye başlarken, seçim yapabileceğiniz çok çeşitli yapı malzemeleri olacaktır. Fakat hangi ürünün projenizde en işlevsel kullanımı size sunacağını düşünmek için zaman ayırmalısınız. Ayrıca mülkünüze bireysellik katmak açısından da bu seçimler son derece önemli bir hal alacaktır. Dayanıklı, bakımı kolay ve estetik görünümü ön plana çıkaran en iyi seçenek hiç kuşkusuz granit kaldırım taşları olacaktır.
Ev sahiplerinin, bina projelerinde granit kaldırım taşı döşemelerini kullanmayı tercih etmelerinin en yaygın sebeplerinden biri, bu doğal taşların döşendikleri herhangi bir alanı muazzam bir güzelliğe kavuşturmalarıdır. Bir yürüyüş yolu, araba yolu veya verandada kullanılan kaldırım taşları yalnızca işlevsellikleri nedeniyle tercih edilmez.
Aynı zamanda evin ve çevresinin daha çekici bir hal alması için de kullanılabilir. Yani bu tip döşemelerde işlevselliğin yanı sıra, görünümün de büyük bir önemi olduğunun altını çizmekte yarar vardır. Bu sayede hem evinizin değeri artar, hem de görünüm açısından çok daha çekici bir hale gelir.
Granit Zar Taşı
Granit küp taşı döşemelerinin bir türü olan granit zar taşı döşemeleri, çoğunlukla kamusal alanlardaki park ve bahçelerde tercih edilmektedir. Ayrıca özel mülklerde araba yolu ve yürüyüş yollarında farklı tasarım fikirleri arayanlar, granit zar taşı döşemelerinin son derece çarpıcı ve zarif görünümünü tercih edebilirler.
Granit zar taşı döşemeleri, farklı granit küp taş renklerinin kombinasyonlarıyla oluşturulmaktadır. Siyah-gri veya siyah-beyaz renkler en çok tercih edilen renk kombinasyonları olduğu için bu granit küp taşı döşeme işlemi granit zar taşı adını almıştır.
Siyah renklerin ağırlıkta olduğu renk kombinasyonlarını tercih etmeyenler için, farklı renk kombinasyonları da oluşturabilmektedir. Pembe-beyaz, mavi-beyaz veya turuncu-gri renkler granit zar taşı döşemelerinde tercih edilebilecek renk kombinasyonları arasında bulunuyor.
Granit zar taşı döşemesinin öngörülen maliyetleri genellikle yüksek olsa da, özel mülklere katacağı değer başlı başına mükemmel bir yatırım olacaktır. Çünkü granit taşı dayanıklılığı nedeniyle uzun yıllara meydan okur ve özel bir mülkte tercih edilen bu döşeme türü, konutun değerini bir hayli artırır. Sonuç olarak, granit zar taşlarının işleme maliyetleri ne kadar yüksek olsa da, kolay montaj ve uzun süren dayanıklılıkları bu yatırımı uzun vadede büyük bir avantaja çevirecektir.
Siyah Doğal Granit Taşı
Birçok yaşam alanına ihtişamı taşıyan siyah doğal granit taşı, doğa tarafından sunulan en sade fakat en çarpıcı yapı malzemelerinden birisidir. Gecenin güzelliğini yaşam alanlarınıza taşıyacak olan estetiğe sahip bu ürünler, günümüzün teknolojik işlemeciliğiyle çok daha uygun fiyatlara imal ediliyorlar.
Siyah doğal granit taşlarının farklı türde görünümlere sahip olanları vardır. Nero Africa, Star Galaxy ve Absolute Black seçenekleri en çok tercih edilen siyah doğal granit taşlarıdır. Bu ürünler kullanıldıkları alan bambaşka bir ihtişam ve görünüm kazandırmaktadırlar. Özellikle Star Galaxy adı verilen siyah doğal granit taşı, gece göğünü evlerinizdeki dekorasyona taşıyacak en iyi seçim olabilir. Yurt dışında oldukça revaçta olan bu ürünü evinizde veya işyerinizde döşeme olarak tercih edebilirsiniz.
Siyah doğal granit taşlarının tek kullanım alanı döşeme değildir. Duvarlara veya şöminelere de uygulanabilen bu taşlar, ayrıca mutfak tezgâhı olarak da tercih edilebilir. Bu durumda kesim ve işlemede izlenecek olan yollar farklılık göstereceğinden, maliyetleri de değişebilir.
Siyah doğal granit taşlarının özel mülklerde ve iş merkezlerinde kullanımlarında sulu kesme işlemi tercih ediliyor. Sulu kesme işleminden sonra pürüzsüz bir görünüm kazanan taş, daha sonra kaymazlık için ısıl işlemlerden geçiriliyor. Bu, yüzeyin kaymaz bir yapıya kavuşması için şarttır. Kamusal alanlardaki siyah doğal granit taş döşemelerinde ise doğal kırma daha uzun bir kullanım ömrü sunduğu için ön plana çıkmaktadır.
Granit Doğal Parke Taşı
Doğal yöntemlerle granit ocaklarından çıkarılan ve en az işleme maruz bırakılan granit parke taşları, doğal granit parke taşları olarak sınıflandırılmaktadır. Doğal olması için, granit parke taşlarının kesim işlemlerinde doğal kırma yöntemleri tercih edilir. Doğal kırma işlemi, granit taşının yapısına en az zarar veren kesme işlemidir ve bu işlem granitin yapısının uzun yıllar bozulmasını önler. Yani kesme ve ısıl işlemlerden geçirilen granit parke taşlarına kıyasla, doğal kırmayla elde edilen doğal granit parke taşlarının ömürleri daha uzundur. Bu yüzden uzun bir kullanım ömrü için, siparişlerinizde doğal granit parke taşı seçimlerinizi belirtmeniz önemlidir.
Doğal granit parke taşları, her tür dış mekân yapısal işleminde tercih edilebilir. Bu yüzden herhangi bir sınır olmadığını söyleyebiliriz. Otoparklar, kaldırımlar, yürüyüş yolları, parklar ve daha birçok alan doğal granit parke taşının uygulanabileceği yerlerdir.
Özel mülklerde bahçelerde, yürüyüş yollarında, verandalarda peyzaj tasarımında tercih edilebilecek mukavemeti yüksek doğal taş ürünüdür. Döşeme işlemleriyle farklı şekiller ve desenlerin oluşturulabilmesi mümkündür. Doğallığı, hem görünüm hem de sağlık açısından ayrıca yararlıdır.
Granit Arnavut Kaldırım Taşı
Geçmiş dönemde, kaldırım döşeyenlerin nehir veya akarsu kenarında buldukları taşlarla döşedikleri yollara Arnavut kaldırımı adı verilmekteydi. Günümüzde belirtilen bu tanımla kaldırım ve yol döşeme işlemi yapılmasa da, Arnavut kaldırımı olarak tabir ettiğimiz döşeme biçimi hala yaygın bir şekilde kullanılıyor. Özellikle sokaklarda bulunan bu döşeme biçimi, yaklaşık 1.000 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Granit Arnavut kaldırım taşlarının kesimleri genelde dikdörtgen biçimlidir. Bu şekilde kesilen veya doğal kırmayla elde edilen taşlar, sokak yüzeylerini kaplamak için kullanılır. Dikdörtgen şekilli bu granit bloklarına, Belçika blokları adı verildiği de görülmektedir.
Döşenen granit Arnavut kaldırım taşları, uzun ömürlüdürler. Ancak yıpranan taşların yerine yenileri kolay bir şekilde konulabilir. Ayrıca granit Arnavut kaldırım taşlarının en avantajlı özelliği, eski toprak yollarda olduğu gibi çamurlanma yapmamalarıdır.
Yani her bahar döneminde sabitlenmesi veya bakım yapılması gerekmez. Yağmur sularıyla kolay bir şekilde temizlenebilirler ve eğimli yüzeyleri yağmur sularının kolaylıkla akıp gitmesini sağlar. Bu nedenle fazla yağış alan birçok ilimizde granit Arnavut kaldırım taşı döşemeleri hala yaygın bir şekilde yapılmaktadır.
Granit Küp Taş | Granit Küp Taşı | Cilalı Granit Karo | Yakılmış Granit Karo | Sulu Kesim Granit Bordür | Granit Yağmur Oluğu Tamburlu Granit Küp Taş | Granit Merdiven Basamağı | Taramalı Granit Karo | Doğal Kırım Granit Bordür Sulu Kesim Granit Küp Taşı \ 5x10x10 cm Granit parke taşı \ 10x20x50 cm Granit Bordür \ 8x10x10 cm Granit Küp Taş \ Granit Baskıç Rıht granit küp taşı ürünler | bazalt küp taşı | doğal küp taşı | küp taşı çeşitleri | granit arnavut kaldırımı l arnavut kaldırımı taşı | granit plak taş | bergama granit küp taş