Şantiye Elemanı Kimdir?
Şantiye elemanı, inşaat projelerinde fiziksel iş gücü olarak çalışan kişilerdir. Farklı becerilere ve deneyimlere sahip olabilen şantiye elemanları, inşaatın her aşamasında önemli bir rol oynarlar.
Şantiye elemanlarının genel görevleri şunlardır:
- Malzeme taşıma ve istifleme: İnşaatta kullanılan kum, çimento, tuğla gibi malzemelerin taşınması ve istiflenmesi.
- Kalıp yapımı: Beton dökmek için kalıpların hazırlanması.
- Demir örme: Betonarme yapılarda kullanılan demirlerin örülmesi.
- Harç hazırlama: Duvar örme ve sıva yapımında kullanılan harcın hazırlanması.
- Duvar örme: Duvarların tuğla veya bloklardan örülmesi.
- Sıva yapma: Duvarların ve tavanların sıvanması.
- Boyama: Duvarların ve tavanların boyanması.
- Fayans döşeme: Zemin ve duvarların fayanslarla kaplanması.
- Temizlik: Şantiyenin temiz tutulması.
Şantiye elemanları genellikle yükseklerde çalışma, ağır yük taşıma ve farklı hava koşullarında çalışma gibi zorlu koşullarda çalışırlar. Bu nedenle güçlü ve dayanıklı olmaları gerekir. Ayrıca dikkatli, titiz ve ekip çalışmasına yatkın olmaları da önemlidir.
Şantiye elemanı olmak için herhangi bir özel eğitim veya diploma gerekli değildir. Ancak, inşaat sektöründe deneyim sahibi olmak işe alımlarda bir avantaj sağlayabilir. Ayrıca, bazı işverenler forklift, ekskavatör gibi iş makinelerini kullanabilme yeteneği gibi ek becerilere sahip adayları tercih edebilir.
Şantiye elemanlarının maaşları, çalıştıkları firmaya, bölgeye ve tecrübelerine göre değişiklik gösterir. Ortalama bir şantiye elemanı maaşı asgari ücret civarındadır.
Şantiye elemanı olmak isteyenler, iş ilanlarını takip edebilir veya inşaat firmalarına doğrudan başvurabilirler.
Şantiye elemanlığı zorlu bir iş olsa da, insanların barınma ve çalışma ihtiyaçlarını karşılayan yapılar inşa etme gibi önemli bir katkısı vardır.
Maden, inşaat, doğal taş ve alt yapı şantiyelerinin yoğun personelle çalışması şantiye çalışanları kimdir? Konusunun merak edilmesini sağlar. Çalışan kişilerin bilinmesi insanlara şantiyelerde yeni iş imkanı konusunda yardımcı olur. Şantiye alanlarında çalışanlar ve bu kişilerin yaptıkları işler yeni personeller için önem oluşturur. Bu nedenle şantiyelerde kimlerin çalıştığını açıklamaya çalıştık.
Şantiyelerde Çalışanlar Kimlerdir?
Şantiyelerde projelerin zamanında tamamlanması için görev dağılımının doğru şekilde yapılması gerekir. Ayrıca yapılacak işlere ve görevlere uygun çalışanların istihdam edilmesi şarttır. Bu nedenle şantiyenin kurulum aşamasında çalışanların da belirlenmesine özen gösterilir. şantiye çalışanları kimdir?
Şantiyelerde çalışanlar ise şunlar olur;
- Şef
- İşçi
- Sekreter
- İş güvenliği uzmanı
- Muhasebe şefi
- Topograf
- Makine mühendisi
Bu çalışanların alacakları eğitimler ve yeterlilikler farklılık gösterir. Bu nedenle istihdam öncesinde çalışacak kişilerin hangi özellikleri bulundurmaları gerektiği belirlenir.
Şantiye Şefi Kimdir?
Şantiyelerin en önemli çalışanlarından birisi şantiye şefleridir. Bu pozisyondaki kişilerin genel olarak görevi şantiyenin sorumluluğunu üstlenmektir. Şantiyenin kuruluş amacına uygun çalışmasından sorumludurlar. Bu sayede inşaat veya diğer çalışmaların zamanında yapılmasını sağlarlar.
Şantiye şefleri aynı zamanda şantiyelerde bulunan tüm çalışanlardan sorumlu olan kişilerdir. İşlerin yapılıp yapılmadığını, yaşanan sorunları ve ihtiyaçları takip ederek gidermeye çalışırlar. Bu görevdeki kişilerin çalışma süreleri genellikle esnek şekilde görülür.
Şantiye İşçisi Kimdir?
Şantiyelerde şeflerden sonra en çok karşılaşılan çalışan grubu şantiye işçileridir. Bu işçiler şantiye alanında herhangi bir işi yapan kişilerdir. Malzeme taşınması, istiflenmesi, şantiye alanı veya birimlerin temizliğinden işleyişine kadar her alanda çalışırlar.
Şantiye işçileri genellikle emirleri şantiye şefleri veya personel sorumlularından alırlar. Böylelikle onların verdikleri görevleri zamanında yerine getirmekten sorumludurlar. İşçiler şantiye alanlarında yapacakları işe bağlı olarak da farklı isimlerle anılabilirler. Örneğin temizlik işlerini yapacak çalışanlar temizlik işçisi ismiyle anılırlar.
Şantiye Sekreteri Kimdir?
Sekreterler şantiyelerdeki önemli çalışanlar arasında yer alırlar. Şantiye sekreteri ismini de alan çalışanlar şantiye şefinin yardımcısı olarak kabul edilebilecek kişilerdir. Bu nedenle şeflere karşı sorumluluk duyarlar. Ayrıca onların verdikleri emirleri eksiksiz yerine getirirler. Bunun dışında şeflerin çalışma programlarının hazırlanması ve hatırlatılması konusunda çalışmalar yürütürler.
Şantiye şefinin verdiği emir gereğinde personelin bilgilendirilmesinden sorumlu olurlar. Bu nedenle personeller arasında yaşanan sorunlarla sık sık karşı karşıya kalırlar. Böylelikle sorunların şefe ulaştırılmasını sağlarlar. Bu pozisyondaki kişiler genellikle sekreterlik bölümü mezunları arasından seçilirler.
Şantiye İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?
Şantiyelerde iş güvenliğinin sağlanması önemlidir. Bu nedenle mutlaka her şantiyede iş güvenliği uzmanı çalışanlar bulunur. Bu çalışanlar şantiye alanlarında güvenliğin sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmekte görevlidirler. Ayrıca güvenliğin sağlanması adına çalışmalar yürütürler.
İş güvenliği uzmanları risk analizi yapmakla görevli alan kişilerdir. Analiz sayesinde şantiyede riskli durumları ortaya çıkarıp iyileştirilmesi adına işverenle çalışmalar yürütürler. Bu pozisyonda çalışmak isteyen kişilerin ise iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olmaları gerekir.
Şantiye Muhasebe Şefi Kimdir?
Şantiyeler projelerin hayata geçirildiği alanlar olduğu için muhasebe konusu son derece önemlidir. Bu nedenle çalışan grupları arasında muhasebe şefi yer alır. Muhasebe şefleri mali konularda çalışmalar yaparak aksamaların önüne geçerler.
Muhasebe şeflerinin en önemli görevi satın alma, gelir ve gider hesaplamalarını yapmaktır. Böylelikle şantiyedeki ihtiyaca uygun şekilde bütçenin bulunup bulunmadığını ortaya çıkarırlar. Bunun dışında personellerin maaş takibini yapan kişilerdir. Bu sayede maaş zamanında ödemeleri kusursuz şekilde yaparlar. Bunun dışında personellerin sigorta işlemlerini yerine getirmekten sorumlu olan kişilerdir.
Şantiye Topograf Kimdir?
Şantiyelerde çalışan kişiler arasında topograf unvanına sahip olan çalışanlar da vardır. Bu çalışanların görevi şantiyelerin kurulmasına neden olan projenin eksiksiz yapılabilmesi için çalışmaktır. Bunu yaparken proje yerinin seçimi ve ilk çalışmanın yapılması gibi işleri yerine getirirler.
Topograf olarak anılan çalışanlar ayrıca projenin yapılacağı arazi üzerinde incelemeler yaparlar. Arazinin projeye uygun olup olmadığı ve sonradan çıkan sorunlar üzerine çalışarak işvereni bilgilendirirler.
Şantiye Makine Mühendisi Kimdir?
Makine mühendisleri şantiyelerde yer alan çalışanlar arasında bulunurlar. Şantiyelerde onlarca makine üretim ve proje için kullanılırlar. Bu makinelerin seçimi, bakımı ve kullanımı gibi aşamalarında makine mühendisleri aktif rol oynarlar.
Makinelerde arıza yaşandığı ve imkanlarla arızanın giderilmediği durumunda teknik desteğe başvurulması konusunda işveren ve çalışanları yönlendirirler. Onarımın yapıldığı durumda makinelerin kontrolünü yaparlar. Ayrıca yeni makine alınması gerektiği durumlarda gerekli araştırmaları yaparak işverene bilgileri iletirler.