fbpx
Anasayfa
Whatsapp
Şimdi Ara
Konum
Doğal Taşın Marka Adresi
ERGA GRANİT

Mimar Nedir: Mimarlar Şantiyede Ne Yapar?

Mimar Nedir: Mimarlar Şantiyede Ne Yapar?
AÇIKLAMA

Mimar nedir? Sorusu Mimarların çalışma alanları arasında şantiyelerin olması mimar şantiyede ne yapar? sorusuna neden olur. Yapılan işlerin bilinmesi mimar adaylarının şantiye alanlarında nelerle karşılaşacaklarını bilmeleri konusunda yardımcı olur. Mimarların şantiyelerde yaptıkları işlerle ilgili detaylar şunlardır;

Mimar Nedir?

Yapıların tasarım, dizayn ve kontrol yetkisini üzerinde bulunduran kişilere mimar denir. Mimarlar yeni binaların yapılmasını tasarlamak yanı sıra var olan binaların yenilenmesinden de sorumlu kişilerdir. Özellikle eski binaların restorasyon işlerini yaparak sektöre binaları yeniden kazandırırlar.

Mimarlar bina tasarımını yaparken estetik ve işlevsellik konusuna özen göstermesi gereken kişilerdir. Bu nedenle gerekli eğitimleri almaları ve çalışma hayatına atılmaları gerekir. Mimarların alması gereken eğitim ise 4 yıllık lisans eğitimi olur. Bu eğitim Mimarlık Fakültesi üzerinden alınabilir.

Mimarlar Şantiyede Çalışır Mı?

Mimarlar şantiyelerde çalışan meslek sahipleridir. Ofislerinde çalışabilecekleri gibi sahada aktif şekilde de yer alabilirler. Böylelikle hazırladıkları bina tasarımının hayata geçirilmesine birebir tanıklık ederler. Ayrıca gerekli durumlarda yapılan hatalara müdahalede bulunabilirler.

Şantiye alanlarında çalışmaları mimarların ayrıca şantiye mimarı ismiyle anılmasına neden olur. Bu unvanı alan kişiler mimarlık ofislerine gitmek yerine şantiyelere gelerek mesailerini burada tamamlarlar. Ancak genel olarak bakıldığında yaptıkları işler aynı görülür.

Mimarlar Şantiyede Ne Yapar?

Mimarlık bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlayan mimarlar şantiyelerde çalışmaya başlarlar. Şantiye alanlarında yapacakları işler aldıkları eğitimle kendilerine öğretilir. Ayrıca işe giriş anında gerekli bilgilendirme de yapılır.

Mimarların şantiyelerde yaptıkları işleri ise şunlar oluşturur;

  • Bina tasarımı yapmak
  • İnşaat sürecini denetlemek
  • Fikir alışverişi yapmak
  • Malzeme kalitesini denetlemek
  • Bütçe kontrolü yapmak

Bunların dışında inşaatın belirlenen şekilde ve sürede bitmesi için gerekli planlamayı yapar. Planda aksama yaşandığında bunun düzeltilmesi adına çalışır. Bunun dışında şantiyede çalışarak projenin tamamlanmasından sorumlu olan kişilerin hazırlanan projeyi doğru şekilde yapıp yapmadıklarını denetler.

Bina Tasarımını Yapar

Bina tasarımı mimarların yaptığı en önemli işi oluşturur. Yeni bir binanın ortaya çıkması için tasarımı titiz şekilde yapar. Tasarım aşamasında işverenin isteklerini göz önüne alır.

Mimarlar binanın tasarımını yaparken işveren dışında binanın kullanım amacını dikkate alır. Yaşam alanı olarak düşünülen bir bina yapılacaksa ev içindeki ihtiyaçları göz önüne alarak tasarım yapar. İş amacıyla yapılıyorsa tasarımda bunu dikkate alır.

Mimarlar bina tasarımına geçmeden önce iyi bir araştırma yaparlar. Şantiye alanının binaya uygun olup olmadığı bu araştırmaların başında gelir. Böylelikle inşaat esnasında karşılaşılabilecek olumsuzlukların önüne geçilmiş olur.

İnşaat Sürecini Denetler

Mimarların şantiyelerde yaptığı ikinci iş inşaat sürecinin denetlenmesidir. İnşaatın başlangıcından bitirilmesine kadar geçen sürede gerekli denetlemeyi yapar. Çalışan işçiler, kullanılan malzemeler ve tasarıma uygun çalışma detayları yaptığı denetlemeler arasında yer alır. Hazırladığı tasarım için maket hazırladığından yapılan inşaatın maketle uyumunu kontrol eder.

İnşaat sürecini denetleme esnasında hata yapıldığını anlaması mümkündür. Bu durumda hatanın en az hasarla telafi edilmesi adına çalışır. Bu aşamada tasarımda ufak değişiklikler yapması mümkündür. Bunun dışında inşaatta kimlerin çalıştığının organize edilmesi gibi konulardan sorumlu olur.

Mühendislerle Fikir Alışverişi Yapar

Bir binanın yapımı için mimarların tasarım yapması yeterli olmaz. Ayrıca binanın ortaya çıkabilmesi için mühendislerle fikir alışverişi yapması gerekir. Binanın tesisatı için elektrik mühendisleriyle görüşme yapması gerekir. Böylelikle tesisatta sorunla karşılaşılmamış olur. Bunun dışında müteahhitlerle bilgi paylaşımında bulunur.

Binanın hazırlanması için makine mühendisleriyle iş birliğinde de bulunur. Böylelikle kullanılacak makinelerin belirlenmesi ve doğru şekilde kullanılmasını sağlar.

Malzeme Kalitesini Denetler

Yeni bir yapının hazırlanması için kullanılacak malzemelerin önemi büyüktür. Bu nedenle mimarlar istedikleri yapının ortaya çıkması için malzeme kalitesini denetler. Zemine veya projeye uygun olmayan malzemelerin kullanılması konusunda işvereni uyarır. Buna bağlı olarak kaliteli ve yapıya uygun malzemelerin tedarik edilmesini sağlar.

Bina için hazırlanan malzemelerin yetersiz gelmesi durumunda yeni malzemelerin alınması için girişimlerde bulunur. Böylelikle yaptığı tasarımın eksiksiz ortaya çıkmasını sağlar.

Bütçe Kontrolü Yapar

Şantiyelerde mimarların yaptığı işlerden birisi de bütçe kontrolünü yapmaktır. Bir yapının ortaya çıkması bütçeyle doğru orantılıdır. Çünkü bütçenin yetersiz olması malzeme alınamamasına, işçilere maaşların ödenmemesine ve binanın zamanında yapılamamasına neden olur. Bunun için bütçe kontrolünü mimarlar yapar ve çalışmaların eldeki bütçe ölçüsünde yapılmasını sağlamaya çalışırlar.

PAYLAŞ
REFERANSLAR
Devam Eden Projeler
En Pahalı Mermer Hangisi? Fiyatları Nedir?

Dünya üzerinde çıkarılan çok sayıda mermer çeşidi vardır ve bu durum en pahalı mermer hangisi? Konusunun araştırılmasına neden olur. Çünkü mermerin değerinin artması kullanıldığı alanların da otomatik olarak değerlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle yapı, dekorasyon veya süsleme sektörlerinde pahalı olan mermerlerin kullanılmasına özen gösterilir. Mermer Nedir? Kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat minerallerinin başkalaşım olayı nedeniyle […]

Marmaris Küp Taş

Doğa insanlara, çeşitli özelliklerde volkanik taş çeşitleri sunmaktadır. Firmamız, bu taşları kurmuş olduğu madenler ile çıkartarak, kullanım yerlerine göre düzenlemektedir. Marmaris küp taş çeşitleri daha çok granit volkanik taşlarıdır. Granit, insanlar tarafından yüzyıllarca öncesinde bu yana zemin döşeme işlemlerinde sağlam bir malzeme olarak kullanılmaktadır. Küp taşı üretimlerimizi, kare, küp şeklinde yapıyoruz. Küp Taşlar Marmaris küp […]

Diyarbakır Andezit

Andezit taşı, volkanik püskürük taşlarından birisidir ve mor ya da eflatun renklerde bulunmaktadır. Diyarbakır antezit madenlerimizde, grimsi ve siyah renk çeşitlerine de rastlanılabilmektedir. Benekli yapısından dolayı kaymaz zemin oluşturmalarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Aşınmalara karşı dayanıklıdır ve binaları duvarlarının tamamında ya da bir bölümü kaplama işlemlerinde kullanılabilmektedir. Doğal taş özelliklerinden dolayı kullanım alanlarında birçok avantaj sağlamaktadır. Diyarbakır […]

Haber Bültenimize Kayıt Olun!

Ürünler, özel teklifler ve kampanyalardan haberdar olmak için hemen kayıt olun.