Firmalara ve projelere göre değişiklikler oluşabileceğinden, şantiye maaşı ne kadar? Konusu araştırılırken, faaliyet alanı ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.
Şantiye faaliyet alanları ise, yapı ve bina şantiyesi, tünel şantiyesi, yol şantiyesi, köprü şantiyesi, endüstriyel tesis şantiyesi, baraj şantiyesi, demir yolu istasyon şantiyesi, çelik yapı şantiyesi gibi farklılıklar gösterir. Şantiye projesi, projede görev alan iş kolları şantiye maaşlarında farklılıklara neden olur.
Yol şantiyesi, baraj şantiyesi gibi uzun soluklu faaliyetlerde, şantiye çalışanlarının maaşları daha istikrarlı olurken, kısa süreli şantiye faaliyetlerinde çalışan maaşları genellikle işe alım sürecinde belirlenir ve işveren konumuna göre oldukça değişkendir. 2024 verilerine göre şantiye maaşı ortalaması 34.000TL civarındadır.
Şantiye Maaşını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Şantiye maaşını etkileyen en önemli faktör, hükümet kararları sonrası açıklanan asgari ücret taban aylık tutarıdır. Faaliyet alanı ne olursa olsun, bir çalışanın maaşı yıllık olarak açıklanan asgari ücretin altında olamaz.
Diğer faaliyet alanlarına göre, şantiye maaşları asgari ücretten daha üst seviyede ödenir. Bunun en temel nedeni, bu türden faaliyet alanlarında beden gücünün daha fazla kullanılması ve daha fazla risk barındırmasıdır.
Şantiyelerde;
- Şantiye şefi,
- Mimarlar ve mühendisler,
- İş makinesi operatörleri,
- Montaj ustaları,
- Kalıpçı,
- İnşaat ustası,
- Elektrikçi,
- Şoför,
- Vasıfsız eleman,
Gibi çok farklı çalışan bulunabilir. Çalışanın şantiyede ki statüsü ise, maaşı etkileyen faktörlerdendir. Her ne kadar doğrudan maaşları etkileyen faktörler arasında bulunmasa da, dolaylı olarak işveren konumunda ki firmanın tanınırlığı ve bilinirliği de şantiye maaş artışlarını etkiler.
Özellikle büyük şantiyelerde görev alan ve mimari ölçekli projelere imza atan firmalar, ekip çalışmasına giderler. Bünyesinde bulundurduğu tecrübeli ekibi dağıtmak istemeyen firmalar, şantiye çalışanlarına daha fazla maaş garantisi verirler.
Konuma Göre Şantiye Maaşları Ne Kadar?
Bazı illerde şantiye maaş ortalaması, diğer illere göre daha yüksek olabilir. Bu anlamda en yüksek maaş ödemesi, ortalama 36.100TL ile İstanbul’da kurulu şantiyelerde gerçekleşir. Bunu sırayla Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa takip eder. Genellikle şantiye faaliyet alanı küçük şehirlere kaydıkça, maaşlarda da bir miktar düşüşler görülür.
Planlanan şantiyenin yerleşim yerlerine uzak veya yakın olması da maaşlar etkilenir. Yerleşim yerinden uzak olan şantiye işçisi, çalışma süresini şantiye de geçirirken, istirahat saatlerini de şantiye dahilinde geçirmek durumunda kalır. Birçok sosyal imkandan yoksun olan çalışana, işveren daha yüksek oranda ödeme yaparak işin devamlılığını sağlar.
Deneyime Göre Şantiye Maaşları Ne Kadar?
Diğer çalışma alanlarında olduğu gibi, şantiye maaşları da çalışanın deneyim süresine göre farklılıklar gösterir. Türkiye verilerine göre yeni işe giriş yapmış olan 0-1 yıl arası şantiye çalışanı, ortalama 28.000TL maaş alır.
İşin riskine ve çalışana yüklenen görevlere göre, ödenecek ücretler 18.100TL ile 41.200 TL arasında değişiklik gösterir. Şantiye çalışanı 5 ile 9 yıl arasında bir deneyime sahipse, alacağı ücret ortalama 35.400TL’dir. Çalışana yüklenen görev ağırlaştıkça, maaşı 52.500TL’ye kadar artış sağlar.
10 yıl ve daha fazla süreyle tecrübeye sahip olan şantiye çalışanı ise, mahiyetinde çalışan ekibi yönlendirebilir, bazı kararlar alınmasında etkili olabilir ve deneyimlerini sahaya aktarabilir. Bu konumda bir çalışan ise, 54.900TL’ye kadar maaş ödemesi alabilir.
Şantiye Maaşları Ne Zaman Zamlanır?
Her ne kadar şantiye maaşları işveren konumunda ki firma ile çalışan arasında ki anlaşmaya bağlı olarak belirlenir. Hükümetin asgari ücrete uyguladığı fiyat artışları sonrasında, firmalarda çalışanlarına bir miktar maaş zammı yaparlar.
Her ne kadar firma asgari ücret altında ödeme yapmadığı sürece buna zorunlu olmasa da, piyasa koşulları bu yönde kararlar alınmasını zorunlu kılar. Bazı şantiyelerde yetişmiş elaman sıkıntısı çekilebilir.
Firmalar bu türden açığı kapatmak için, vasıfsız olarak işe aldıkları elamanları yetiştirerek daha faydalı işlerde çalıştırabilirler. Elemanın iş tecrübesi arttığında da, bu türden zamlı maaşlar almak mümkündür.
Şantiye Maaşları Nasıl Hesaplanır?
Şantiye maaşlarının belirlenmesinde, şantiye faaliyet alanı dahilinde faaliyet gösteren iş kollarına göre hesaplamalar yapılır. Bu konuda faaliyet gösteren firmalar, bazı iş kollarında eleman sorunu yaşamazken, bazı iş kollarında eleman bulmakta zorlanabilirler.
Eleman bulmakta zorlanılan iş kolları için daha fazla maaş ödemesi yapılarak, iş koşulları cazip hale getirilebilir. Türkiye Müteahhitler Birliği açıklamalarında, mavi yaka olarak tanımlanan demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi temininde zorluklar yaşandığına dikkat çekilmiştir. Bu zorluklarda maaş hesaplamalarında her zaman göz önünde bulundurulur.
En Yüksek Şantiye Maaşı Kime Ödenir?
Şantiye maaş ödemeleri, projenin kapsamına ve yer verilen iş kollarına göre değişiklikler gösterse de, en yüksek ödemeyi şantiye şefi alır. Planlanan projenin zamanında teslim edilmesi, şantiye çalışanları arasında koordinasyonun sağlanması, iş sürecinin güvenli bir şekilde yürütülmesi gibi sorumluluklar alan şantiye şefleri, 70.000TL’den 250.000TL’ye kadar maaşlarla çalışabilirler. Diğer iş kollarında olduğu gibi şantiye şeflerinin iş tecrübesi de, maaş farklılıklarına neden olur.