Scoria taşı, koyu renkli volkanik bir kayaçtır ve kristal içeren, içermeyen türleri vardır. Doğada daha çok siyah, kahverengi ve morumsu kırmızı renkli çeşitleri bulunmaktadır. Scoria doğal taşı Türkiye’de bazalt, pomza taşı olarak bilinmektedir. İri taneli taş olarak bulunur ve köpük taşı, topuk taşı, sünger taşı, nasır taşı gibi farklı isimleri vardır.
Er-ga grup olarak ürün çeşitliliğimizi sürekli artırıyor ve müşterilerimize, farklı özelliklere sahip doğal taş çeşitlerini sunuyoruz. Bazaltik pomza taşı, volkanik kayanın daha hızlı soğuması, içerisindeki difüzyonun hızlı çıkışıyla büyük kabarcıkların oluşması ile şekil almıştır.
Volkanik Cüruf
Scoria taşı, Türkçe’de bazaltik pomza olarak bilinir ve eski dönemlerde, volkanik cüruf adının de verildiği görülmektedir. Bazaltiktir ve üzerinde oldukça fazla gözenekler vardır. Çok fazla gözeneği olduğu için yoğunluğu düşüktür. Ancak özgül ağırlık oranı 1’den büyük olduğu için su içerisinde dibe batmaktadır.
Scoria taşı, doğadaki volkanik kayaç bölümlerinde, akıntı, damar ya da kütle halinde bulunabilmektedir. Dayanıklı ve sert bir yapıya sahiptir. Er-ga madencilik olarak, yapı taşı, kaldırım taşı, demiryolu malzemesi, deniz dolgusu gibi yerlerde bazalt olarak kullanılmak üzere ihtiyaca yönelik sunuyoruz. Her türlü iklim şartında kullanıldığı ve aşınma oranı az olduğu için en çok tercih edilen taşlar arasında gösterilmektedir.
Scoria Taşları Kullanım Alanları

Türkiye’de scoria taşı denildiğinde kimse anlamamaktadır. Bazaltik pomza olarak talep edilmektedir. Bulunduğu bölgelere göre renk farkı olduğu için kullanım alanlarına göre renk seçimleri yapılabilmektedir. Scoria taşının kullanım alanları şunlardır.
- Beton bloklarda,
- Beton briketlerde,
- Çimento ürünlerinde,
- Dekoratif taş işlemlerinde,
- Drenaz agregası olarak boru döşemi işlemlerinde,
- Tarım ve bahçe işlerinde,
Scoria taşı gözenekli yapısı ile tarım ve bahçecilik işlerinde, daha iyi sulama sağlamak amacıyla kullanılır. Üzerinde, suyu muhafaza etmekte, suyu toprağa yavaş yavaş vererek su tasarrufu sağlamaktadır. Bazaltik yapısı ile birçok böcek türünün topraktan uzak durmasını sağlamaktadır.
Doğal Taş Uygulaması

Scoria taşı oldukça hafiftir ve bu özelliği ile birçok yerde, özel ürün olarak kullanılmaktadır. Volkanik birkaç olduğu ve kimyasal içermediği için her yerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Üzerinde bulundurduğu elementleri, toprağa vererek, toprak kalitesinin artmasına neden olmaktadır.
Bu özelliği ile tarım sektörünün çeşitli alanlarında ve saksı koruması, yalıtımı için kullanılmaktadır. Doğal taş uygulaması olarak, çeşitli yerlerde dekoratif amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Gözenekli yapısı sayesinde, hem sıcağa hem de soğuğa karşı toprakta yalıtım görevi görmektedir. Hafif ve kolay uygulanabilir olması, kullanım alanlarının sayısını artırmaktadır.
Scoria Taşı Kullanımı
Scoria taşı, volkanik doğal birkaç türü olarak, dünya endüstrisinde uzun yıllar kullanılmaktadır. Türkiye’de çeşitle endüstri dallarında ise son 20 yılda kullanılmaya başlamıştır. Firmamız, farklı bölgelerden çıkarmış olduğu bazaltik pomza diğer adıyla scoria taşını kullanım amaçlarına göre müşterilere ulaştırmaktadır.
Scoria üzerindeki gözenekler birbiri ile bağlantılı değildir ve en iyi yalıtım malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Kendine özgü görüntü ve özellikleri vardır. Bunun için diğer camsı volkanik kayalardan kolaylıkla ayrılabilmektedir. Endüstriyel alanlarda kullanıldığı gibi, topuk taşı olarak kişisel bakım ürünü olarak da kullanılabilmektedir.
Dünya’da Scoria

Scoria, ülkemizde, bazaltik pomza taşı olarak bilinmekte ve halk arasında, sünger taşı, topuk taşı, hışır taşı gibi farklı isimlerle kullanılmaktadır. Dünya genelinde her ülkede farklı isimler almıştır. Pomza terimi İtalyancadan gelmiştir ve İngilizcede, Almancada farklı isimler ile kullanılır. İri taneli ve ince taneli olarak da çeşitlere ayrılmaktadır.
Volkanik bir kayaç türü olduğu için bazaltik pomza ya da asidik pomza olarak iki türü mevcuttur. Bazaltik pomza koyu renklidir ve scoria adıyla da bilinmektedir.
Türkiye’de Nerede Bulunur?
Pomza taşı asidik ve bazik özelliği ile bulunduğu yer, renk ve bazı özellikleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Asidik pomza, Nevşehir bölgesinde bulunurken, scoria olarak da bilinen baziltik pomza, Osmaniye Toprakkale bölgesinde bulunmaktadır. Akdeniz bölgesinde bulunan scoria taşı özellikleri ile ilgili laboratuvar çalışmaları yapıldıktan sonra Er-ga madencilik olarak, tespit edilen bölgelerdeki ocaklarımızda çıkartmaya ve endüstriyel alan ihtiyaçlarına göre üretmeye çalışıyoruz. Dünya genelinde scoria rezervi olarak Türkiye önemli bir orana sahiptir ve çıkarttığımız kayaçlar, kalite açısından oldukça yüksektir. Türkiye’de en yoğun olarak bulunduğu bölge, İskenderun körfezi, Erzin ve Toprakkale arasında kalan bölgedir..