Kil Taşı: Doğada lavların püskürmesi sonucu, çeşitle kayaçlar oluşmaktadır. Kil taşı da çok küçük kil tanelerinin birbirine yapışması ile oluşan tortul taş türlerinden birisidir. Doğal olarak oluşan kil taşları, diyajenez sıkıştırılması ile istenilen büyüklükte taş haline getirilmektedir. Birçok yerde şeyl olarak bilinmektedir. Killi yaprak taşı üretimi Erga madencilik tarafından yapılarak, inşaat alanında kullanılmaktadır. Dünya genelinde, tuğla yapımında kullanılan ilk malzeme olarak bilinmektedir. İnsanlar, yerleşik hayata geçmeye başladıktan sonra, yaşam yerlerini, kil taşı ürünlerini kullanarak yapmaya başlamıştır.

Kil Taşının Kullanımı
Kil taş içerisinde, yüksek oranda, silika ve alüminyum bulunmaktadır. İnce taneli ve yumuşak bir yapıya sahiptir ve mika, feldspat, silikatların ayrışması sonucu oluşmuştur. Su ile buluştuğunda, plastik özelliğini alır ve şekil verildikten sonra pişirilerek daha dayanıklı duruma getirilir.
Kil taşı ve killi yaprak taşının kullanım alanları şunlardır;
- Tuğla, kiremit, çimento yapımında
- Yer karosu, fayanslarda
- Asfalt gibi kaplamalarda
- Kanalizasyon bonusu, drenaj borusu yapımında
- Döküm sanayi
- Boya ve kimya sanayi
- Kozmetik
- Tarım
- Kauçuk sanayi
- Fren balataları
- İnşaat sektörü
Kil taşı, binalarda, dış duvar yapıları ya da duvar kaplamalarında kullanılmaktadır. Erga madencilik firması, istenilen ölçülerde yaprak taşları oluşturarak, özellikle inşaat sektöründe daha rahat kullanılmasını sağlıyor.


Kil Taşının Özellikleri
Doğada bulunan killer daha çok plastik özelliği göstermektedir. Bu killerin yapısında %20 oranında su bulunmaktadır. Ancak killi taşın bulunduğu yer ve üzerindeki örtü tabakasının kalınlığına göre su içerik oranı değişebilmektedir. Killi yaprak taşları, yüksek ısıya dayanıklıdır ve inşaatlarda, yangına karşı önlem olarak kullanılmaktadır.
Killerin özellikleri arasında, plastisite, kohezyon, renk, sinterleşme, yağlılık ya da yağsızlık, rötre gibi özellikler vardır. Killer, su ile buluştuğunda, çamurlaşmakta ve özel kalıplarda istenilen şekiller daha kolay verilebilmektedir. Firma, özel ocaklarında, şekil verilen killeri yüksek ısıda pişirerek, daha sert ve sağlam bir yapıya kavuşmalarını sağlıyor.
Kil Malzemesi
Kil malzemesi doğada en çok bulunan minerallerden birisidir. Saf halde bulmaz zordur ve yerin altından çıkarmak gerekmektedir. Kil üretimindeki en zor süreçlerden birisi, yer altından çıkarma aşamasıdır. Madencilik faaliyetleri ile çıkartıldıktan sonra, daha çok tuğla ya da kiremit yapımı için kullanılmaktadır. İstenilen malzemenin üretilebilmesi için su ve kum gibi bazı malzemeler katılarak, sürdürülebilir ürünler haline getirilmektedir. Killi yaprak taşı haline getirilen killer, yalıtım malzemesi olarak da kullanılmaktadır.
Killi Yaprak Taşı Renkleri
Kil malzemeleri de doğada bulunan diğer kayaçlar gibi bulundukları yerin konumuna ve yapısına göre farklı renklere sahip olmaktadır. Doğada bulunan killi taşlar daha çok sarı, beyaz, gri, kahverengi, kırmızı, siyaha yakın renklerde bulunabilmektedir. Killer işlemden geçirildikten ve fırınlandıktan sonra renk değiştirebilmektedir. Killi yaprak taşları, doğada yüzeye yakın yerlerde ya da yüzeyde bulunmakta ve hava teması ile zamanlar belirli oranda sertleşmiş olarak yer alabilmektedir. İnşaat sektöründe kullanılanları, fırınlarda pişirilerek, istenilen sağlamlığa kavuşturuluyor.
Killi Yaprak Taşının Hazırlanması
Kil malzemesi kullanılarak yapılan çeşitli taş ürünleri, su ile kilin yoğrulması ile yapılmaktadır. Su ile birleştiğinde, kil tanecikleri arasına su girer, hazırlanan ürünler kurumaya bırakıldığında ve fırınlandığında, tanecikler arasındaki su dışarıya çıktığı için ürünü ölçüsünde küçülmeler olur. Buna kilin rötre özelliği denilmektedir. Er-ga madencilik üretimlerinde, küçülme oranlarını hesaplayarak, yaprak taşı ölçülerini ona göre hazırlamaktadır. Küçülme oranı, kilin mineral yapısına bağlı olarak değişebilmektedir.
Killi Yaprak Taşının Kullanılmaya Başlanması
Kil ve killi yaprak taşlarının ne zaman kullanıldığı araştırıldığında, Anadolu’da M.Ö. 4. Yüzyıl dönemine kadar gidilebiliyor. Çeşitli arkeolojik çalışmalarda bulunan eski yapıların duvar sistemleri, zemin ya da tavan yapılarında killi yaprak taşlarının kullanıldığı görülmektedir. Isıya dayanıklı olduğu için yangın gibi durumlardan fazla etkilenmemekte ve yapının zarar görmesini engellemektedir. Tarihte dünyanın birçok yerinde meydana gelen yangınlarda, killi yaprak taşı kullanılarak yapılan binaların, yangınlardan en az etkilenen binalar olduğu görülmektedir. Günümüzde de inşaat sektörünün birçok yerinde hem inşaat malzemesi hem yalıtım hem de dekorasyon ürünü olarak kullanılmaktadır. Erga madencilik firması, farklı yerlerdeki ocaklarında çıkardığı kil ürünlerini, ihtiyaca yönelik olarak, farklı malzeme yapımında kullanmaktadır. Ayrıca kullanım yerlerine göre endüstriyel alana sürmektedir.