Peyzaj nedir: Kentsel peyzaj bina, apartman, gökdelenler gibi birçok yapıdan oluşan peyzaj türüdür. Kentlerde veya yaşanan il ve ilçelerde insanlarında artmasıyla birlikte artan ve artmaya da devam eden nüfusun yaşama, barınma gibi birçok duyduğu gereksinimden dolayı yapılmış ve hala da yapılmakta olan kitle, blok veya taş yığını anlamına gelen bina veya apartmanlardır.
Kentsel peyzajın sürekli ve devamlı olması da insanın doğayla, yeşillikle olan ilgi ve alakasını keser. Kentsel peyzajda insanın doğaya yaklaşımı olan yaklaşımdan da çok daha az seviyededir. Bu yaklaşımlar da sınırlı olabiliyor.
Ev bahçeleri veya sitelerde yaşayan bireyler için geçerli olarak site bahçeleri sadece kentsel peyzajdaki doğal alandır. Kentsel peyzaj nedir diye bakıldığında görülen bütün binalar, apartmanlar, gökdelenler hepsinin yanı sıra müstakil evler de kentsel peyzaj alanına girer.
Kentsel Peyzaj Nedir?
Peyzaj kelimesinin sözlük anlamına bakıldığı zamanda Fransızca dilinden gelmiş olan kır veya bahçe görünümlerini kendisine konu edinmiş olan resim anlamına geliyor. Peyzaj kelimesinin ‘Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’ne göre incelendiğinde ise insanlar veya kişiler tarafından algılandığı biçimiyle, karaktere tabii tutulan veya insansal unsur eyleminin ve etkileşiminin sonucu ortaya çıkan belirli yerleri kapsayan alan anlamına gelir. Peyzaj aynı zamanda tarih ile günümüz, kültür ve tabiat arasında da iyi ve doğru bir bağlantı oluşturur.
Peyzaj Mimarlığı
Peyzaj sözlük anlamının, kelimesel anlamının yanı sıra aynı zamanda bir mimarlık mesleğidir. Peyzaj mimarlığı çevrede gözükmekte olan park, bahçe, yeşillik ve kırsal alan yapımında peyzaj mimarları tarafından dizayn edilir ve oluşturulur. Peyzaj mimarı bir bahçe, park veya kırsal alanı düzenlerken biyoçeşitliliği gözetir ve dizaynını buna göre yapar.
Bir peyzaj mimarı oluşturulup, dizayn edilecek olan park veya bahçeyi en ince ayrıntısına kadar düşünür en pratik, en kullanılır şeklime göre dizayn eder. Bu park veya bahçeyi yaparken arazinin özelliklerini de bilir veya öğrenir.
Yapacağı iş sırasında çevreyi korur, çevredeki hiçbir ortam veya canlıya zarar vermeden yapacağı işi yapar. Özenli bir şekilde diğer meslek profesyonelleri ile görüşüp yapacağı projeyi ona göre dizayn eder ve sonrasında projesini gerçekliğe kavuşturur.
Peyzaj Türleri
Peyzaj türleri sadece kentsel peyzaj olmayıp birçok çeşit ve türü vardır.
Bu peyzaj türleri şu şekilde sıralanır;
- Gökyüzü ve bulut peyzajları
- Mehtap peyzajları
- Deniz peyzajları
- Nehir peyzajları
- Kent peyzajları
- Kuşbaşı peyzajları
Olmak üzere 6 tür peyzaj alanı vardır. Her peyzaj türünün ilgilendiği konu ve gerçekleştirmek istediği proje türüne göre değişim gösterir.