Dasit Taşı adı verilen kayaç türü, yüzey kayaçları arasında yer almaktadır. Bunun nedeni, alt katmanlar yerine tabakanın üst katmanlarında ortaya çıkması ve daha kolay çıkartılmasıdır. Açık renkli olmasıyla bilinen dasit kayacı, pek çok farklı amaçla çıkartılarak kullanılmaktadır. İçerisindeki kuvars miktarının artması, renginin koyu mora dönmesine sebep olmaktadır.
Silahtan kırma taş üretimine kadar geniş alanda hizmet veren dasit, kullanıcılarını sağlamlığıyla da memnun etmektedir. Kırma taş, günümüzde ihtiyaç duyulan geniş parkların oluşturulmasında döşeme taşı olarak da sıkça tercih edilmektedir. Dayanıklı olması ve yapısının döşemeye uygun olması, taşın pek çok işletme tarafından tercih edilmesini sağlamaktadır.
Dasit Taşı Yapısı ve Kullanıma Uygun Yerleri
Dasit genellikle evlerde kullanılmaz, çünkü yapısı gereği çimentoyla etkileşime girer ve sonrasında yeterince dayanıklı olmayan binaların ortaya çıkmasına neden olur. Bunun yanında yol yapımında ve kırma taş yapımında oldukça tercih edilen bir türdür. Yapısı gereğince uzun ve taşlarla döşenmesi gereken yerlere uygundur. İnce taneli olması, bina yapımında kullanılmamasına da neden olur. Magmatik tabaka üzerinde bulunan dasit, yüzey kayaçları arasında en sık karşılaşılan ve çıkartılan ürünler arasında yerini almaktadır.
Dasitin Oluşum Süreci
Volkanik bir dağın patlaması sonucunda, çevreye akmaya başlayan lavlar, farklı noktalarda birikir ve soğurlar. Dasit kayacının oluşması da işte bu noktada başlamaktadır. Dasit taşı, lav akışının olduğu bölgelerde oluşan, lav kubbelerinde, pense ve eşik bölgelerinde birikerek soğur ve ortaya çıkar. Magmatik kayaç olarak adlandırılmasının sebebi budur. Alt katmanlar yerine, yüzeyde kaldığı için de sıklıkla yüzey kayacı olarak nitelendirilmektedir.
Dasit Taşı Magma Nedir?
Mineral bileşiminde farklı iki noktadan referans alan dasit, riyolit taşının ve andezit ürünün arasında konumlandırılmaktadır. Farklı kıstaslar ve dayanıklılık testleri, onu bu sıraya uygun görmektedir. Kullanımı geniş olan fakat bazı noktalarda hiç uygun olmayan dasit, yüzeylerde birikerek oluşur. Bunun yanı sıra dasit oluşurken, taze kıta başlangıçlarına da yerleşir. Özellikle okyanusa yakın olan, volkanik dağların patlamasıyla dasit kayaçlar, denizin başlangıcında soğuyarak, taze kıta üzerinde katman oluştururlar. Bu noktalarda varlığının belirlenmesi sonucunda çıkartılmaya başlanabilirdir. Deniz üzerinde meydana gelen dasitlere, dasit magma adı verilmektedir. Genç kıta kabuğu üzerine yerleşen dasit, özel ekiplerle çıkartılarak işlenebilir.
Dasit Agrega Nerelerde Kullanılır?
Dasit kayacının bir diğer kullanım alanına işaret eden adı agregadır. Agrega, kırma taş olarak bilinmektedir. Kırma taşlar, apartmanların araba park alanlarında, ortak parklarda ve kamu alanlarında, trafiğe kapalı alanlarda, şehir turistik merkezlerinde, sıkça tercih edilen, yer döşeme ürünleridir. Kırma taşlar, hem kolay bir şekilde işlenmeye elverişlidir hem de kullanıcılarını memnun etmeye yatkındır. Dayanıklı olmaları ve istenen düzende yerleştirilebilmeleri, dasitin bu alanlarda da tercih edilmesinde yardımcı olmaktadır. Mıcır olarak da kullanılabilen küçük parçaları bulunan dasit, pek çok alanda insanlara hizmet vererek, en ufak parçasının bile ziyan olmasına engel olmaktadır.
Dasit Taşı Kayacının Aletlerde Kullanımı
Eski zamanlarda, dasit kayacı çoğunlukla savaş aletlerinde tercih edilmekteydi. Bunun nedeni gözenekli yapısı ve ince tanelerinin, çok kolay şekilde şekillendirilerek kullanılmaya başlanmasıydı. Mermi olarak kullanımı oldukça yaygın olan eski çağlarda, Kızılderililer sıkça savaş aleti olarak dasit kullanmıştır. Sadece mermi olarak değil, aynı zamanda mızrak ucuna keskin malzeme olarak da tercih edilmektedir.
Dasit Kelime Kökeni
Dasit, dacite kelimesinden gelmektedir. Bulunduğu ilk yer olan Tuna nehri ve Karpat dağları arasındaki bölgenin adı, Dacia’dır. Roma İmparatorluğu zamanından kalma olan bu isim, kayacın ne kadar uzun yıllardır tanındığı hakkında da bilgi vermektedir. Bu nedenle bu bulunan kayaç türüne dasit ismi verilmiştir. Birçok alanda, diğer taşlarla uyumlu olarak kullanılması, tanımlanmasından sonra sıklaşmıştır.
Dasit Bileşeninde Ne Bulunur?
Dasit kayacı, birden fazla bileşenin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Farklı alanlarda kullanımının uyumlu olması da yine bu nedenle tercih edilmektedir.
Dasit kayacının içerisinde yer alan bileşenler:
- Plajioklas
- Hornblend
- Biyotit
- Ojit
Bileşenler, kayacın içerisinde farklı oranlarda olabilir. Bunun yanında içeriğinde kuvars olduğu da bilenen kayaç aynı zamanda dayanıklı bir savaş aleti olarak da eski çağlarda kullanılmıştır. Mars gezegeninde de Dasit kayacının bileşenlerine uygun olan tortulların bulunduğu bilinmektedir. Bazalt ihtiyacınızı karşılayacak kapasiteye sahip firmamızın diğer ürünleri için Diyarbakır Bazalt Taş linkinden ulaşabilirsiniz.