Bitkilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, diğer bitki türlerinde olduğu gibi saksı bitkilerine yanmış hayvan gübresi verilebilir. Saksı bitkileri ihtiyaçları olan mineralleri topraktan alamadıklarında, yapraklarında sararma, yaprak dökme, yapraklarda benek oluşma, filizlenmeyi geciktirme, çiçeklerini erken dökme gibi belirtiler gösterirler.
Bu gibi durumlarda mutlaka besin takviyesi yapılması gerekir. Saksı bitkileri bulunduğu koşullar gereği besin ihtiyaçlarını topraktan doğrudan karşılayamadıkları için, belirli aralıklarla toprak değişimlerinin yapılması, besin takviyelerinin ihtiyaca göre belirlenmesi gerekir. Bu amaçla suni gübre ve vitamin takviyeleri verilebilir.
Hayvansal yanmış gübreler kullanılarak da bitkilerin bu türden ihtiyaçları çok rahatlıkla karşılanabilir. Yanmış hayvan gübreleri saksı bitkilerinin ihtiyacı olan birçok besini karşılar. Saksı bitkilerine yanmış hayvan gübrelerinin verilmesi oldukça risklidir. Ancak uygun yöntemler kullanıldığında başarılı sonuçlar alınabilir.
Saksı Bitkilerine Hangi Hayvan Gübreleri Verilebilir?
Saksı bitkilerinde hayvansal gübre kullanılacaksa, öncelikle hangi hayvansal gübrenin kullanılacağına karar verilmesi gerekir.
Hayvan gübresi olarak;
- Büyükbaş hayvan dışkıları,
- Koyun ve keçi gibi küçük baş hayvan dışkıları,
- Kümes hayvanların dışkıları,
- Kuşların dışkıları,
- Yarasa dışkısı,
- Solucan gübresi,
Gibi hayvansal atıklar kullanılır. Kolay ulaşılabilir olması nedeniyle koyun ve keçi gibi havanların dışkıları, saksı bitkilerinde sıklıkla kullanılır. Kümes hayvanlarının ve diğer kanatlı hayvanların gübreleri kullanılırken, daha özenli davranmak gerekir.
Çünkü bu türden gübreler gereğinden fazla verildiğinde, bitki kökünde ve yapraklarında bazı olumsuzluklara neden olabilir. Son zamanlarda solucan gübresi de bitkilerde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bu türden gübrenin sık kullanılması durumunda, bitki kökünde zehirlenmeler olabilir. Saksı çiçekleri için mümkünse büyükbaş hayvan gübrelerinin kullanılması önerilmez.
Saksı Bitkilerine Hayvan Gübresi Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Saksı bitkilerine hayvan gübresi verirken, mutlaka kuru olmasına dikkat edilmelidir. Gerekli kuruluğu sağlayamayan hayvan gübreleri, iç mekanlarda hem kötü kokuların oluşmasına, hem de saksı bitkilerinin mantar oluşumlarına neden olur.
Hatta bitki gövdesinde ve yapraklarında bazı parazitler de görmek mümkündür. Saksı bitkilerine yanmış hayvan gübreleri uygulaması planlanırken, saksının hacmi mutlaka dikkate alınmalıdır. Küçük boy saksılar için doğrudan hayvan gübresinin kullanılması önerilmez.
Bunun yerine torf topraklar kullanılmalıdır. Kuru hayan gübresi, saksı bitkilerinin besin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Torf toprakla toprak değişimi yapılmışsa, gübre uygulaması önerilmez. Çünkü bu türden toprakların hazırlanmasında, hayvansal gübreler sıklıkla kullanılır. Ekstra gübre uygulaması yapıldığında da, zengin karışım nedeniyle bitki zarar görebilir.
Yanmış Hayvansal Gübre Karışımı Nasıl Elde Edilir?
Saksı bitkilerinin sağlıklı gelişmesi ve sürekli canlı kalması için, öncelikle torf toprak kullanılması önerilir. Karışımda torf toprak kullanılacaksa, 3 ölçü torf toprağa 1 ölçü ponza taşı katılmalıdır. Kuru hayvan gübresini ise, saksının dip kısmına yerleştirilmesi gerekir. Oluşturulacak gübre katmanı, bitkinin ihtiyacına göre kullanılacak saksının 1/5’i kadar olabilir.
Saksının toprağı eskiyle, toprak ve gübre karışımının uygulanması gerekir. Bunun için de 3 ölçü toprak için 1 ölçü ponza taşı, 1 ölçü hayvansal gübre yeterli olacaktır. Bitkinin ihtiyacına göre koyun, keçi, kanatlı hayvan gübreleri ve solucan gübreleri bir karışım halinde uygulanabilir.
Saksı Bitkilerine Yanmış Hayvan Gübresi Ne Zaman Verilir?
Saksı bitkilerinin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için, diğer bitki türlerinde olduğu gibi toprağının yılda en az bir kere havalandırılması ve gerekli ilavelerin yapılması gerekir. Bu durum bitkinin büyüme hızına göre değişiklik gösterebilir.
Bu tür işlemler sırasında yanmış hayvan gübrelerinin verilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü toprak bakımı ve bitki bakımı genel olarak yapıldığında, yanmış hayvan gübresi de verilmişse, bitki uzun süre başka besinlere ihtiyaç duymaz.
Saksı bitkilerine havan gübreleri toprak değişimleri haricinde de verilebilir. Bunun için gübre ile toprağın karışım yapılması ve saksı içerisine uygulanması gerekir. Bu türden uygulamalarda, genel gübre uygulamasından farklı olarak katmanın daha ince olmasına özen gösterilmelidir. Kuru hayvan gübresinin doğrudan kullanımı birçok zararlar verebileceği için, bitkinin vitamin ihtiyacını karşılamak sulandırılması da önerilebilir.
Bunun için bir pet şişe yeterli olacaktır. Pet şişenin içerisine biraz yanmış hayvan gübresi konularak, birkaç gün fermantasyona uğraması beklenir. Bitkiye de oluşan fermantasyonun suyundan bir miktar verilmesi gerekir. Bu türden işlemlerde aşırıya kaçılmaması, yüksek oranda fosfor ve potasyum içermesi nedeniyle, kanatlı hayvan gübrelerinin daha dikkatli kullanılması önerilir.
Saksı Bitkilerine Yanmış Hayvan Gübresi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bahçe gibi ortamlarda kullanılan hayvan gübreleri için de kuru olanları önerilse de, yeterince kuru olmadığı durumlarda toprak tarafından kabul edilebilir. Ancak saksı bitkilerinde bunun telafisi pek de mümkün değildir. Onun için tercih edilen hayvan gübresinin tam kuru olduğundan emin olunması, çevreye hayvansal bir koku salmaması gerekir.