Kaya tipleri arasında yer alan riyolit taşı parlak görünüme sahip olmasıyla tanınmaktadır. Kayalar üç farklı şekilde oluşur, bu oluşumların içinde yer alan volkanik kayaların içinde riyolite taşı da yer alır. Katmanlı ve katmansız olarak oluşan riyolitlerin hepsinde yüksek oranda silikat maddesi yer almaktadır. Bu maddenin yer alması onun kesiminin ve kullanımının diğer taşlar arasında bulunan Jasper’a benzemesini de sağlar. Sertliği altı ile yedi arasında yer alan riyolit, genellikle birçok renkte doğada bulunmaktadır. Camsı yapıya sahip olan doğal taş günümüze en sık kara parçalarında görülmektedir. Serpintisi ve akıntısı sayesinde, volkanik sönmüş ve aktif yanardağların çevresinde görülme ihtimali oldukça yüksektir.
Riyolit Renk Seçenekleri
Boz ile pembe renkleri arasında bulunan riyolitler, işlenerek kullanılacak biçime çevrilirler. Günümüzde en çok tercih edilen yüzey kaplama malzemesi granite çok benzerdir. Kimyasal yapıları aynı olan iki maddeden, camsı yapıya sahip olanı riyolittir. İnce tanelere sahip olmasıyla bilinen riyolit, içerisinde cam taneleri ve gaz boşlukları da bulundurur. Gri, açık pembe, kırmızı renklerde görülme sıklığı yüksektir. İşlenmesine bağlı olarak içindeki renklerin ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu nedenle ustaca işlenmiş riyolit taşlarının tercih edilmesi gerekir.
Riyolite Çıkan Kıtalar
Afrika, Avrupa, Amerika, Asya, Okyanusya kıtalarında çıkartılarak işlenen riyolite, genellikle süs eşyalarında tercih edilir. Yapısı son derece sağlam olan bu ürün farklı kıtalarda, farklı renklerde de çıkartılabilmektedir. Bileşenlerinin oranının değişmesi sonucunda renkleri de farklılaşabilmekte, bu nedenle müşterilerine birçok farklı renk seçeneği sunmaktadır. Doğal taş olan riyolit, evlerde süs eşyası olarak işlenerek kullanılabilir. Ülkemizde yaygın olarak çıkmayan bu taş, yurt dışından getirilerek de sıkça satılmakta ve kullanılmaktır. Müşterilerin hizmetine sunulan riyolite taşlarının gerçekliğini, görsellerle karşılaştırarak anlayabilirsiniz.
Kullanım Alanları
Riyolite taşlar, işlenerek en verimli haline getirilir. Camsı yapısı, parlak olmasını sağlarken aynı zamanda harika bir takı malzemesi halini almasında da yardımcı olur. İşlemesi, Jasper taşına benzeyen riyolit, tespihlerde, kolyelerde, bilekliklerde kullanılmak üzere çeşitli boyutlara ve şekillere göre kesilerek son şeklini alır. Sağlık açısından da son derece faydalı olduğu bilinen riyolit taşı, içindeki mineraller ve bileşenler sayesinde kullananlara farklı hastalıklardan kurtulma imkanı da tanımaktadır. Sağlık açısından pek çok kişinin tercih ettiği riyolit taşı, diğer doğal taşlar gibi burçları temsil ederken kullanılmamaktadır. Enerjisini dengelemek, kendini daha zinde hissetmek isteyenler genellikle riyolit taşını tercih eder.
Riyolitler ve Sağlık
Riyolite, doğal taşlar arasında yer aldığı için meraklıları tarafından da oldukça sevilmektedir. Taşın içindeki renk geçişleri ve mineralleri onun sağlıklı olduğunu göstermektedir.
Taş konusunda bilgi sahibi olanların açıklamalarına göre riyolit:
- Genel sağlık ve tiroid sağlığı,
- Bolluk ve bereket,
- Nazar ve şans,
- Aşk ve pozitif enerji,
- Eklem ağrıları ve dikkat eksikliği için sıkça tercih edilmektedir.
Vücuda takı olarak takılması sonucunda, enerjiyi dengelemesiyle ünlü olan doğal taşlar, insanların sağlık açısından da dinginleşmesine ve dengeye ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Kaslara iyi geldiği bilinen taş, bedeni kuvvetlendirmesi ve zihindeki kararlılığın artırılmasında da etkilidir. Adını lav akışından alan riyolit, bir volkanik cam türü olarak satılmaktadır.
Riyolite Taşının İşlenmesi
Granit ve mermer gibi taşların yanı sıra, kırılganlık barındıran riyolite, işlenirken dikkatli olunması gereken bir doğal taştır. Bu nedenle büyük parçalar halinde çıkartılamaz ve işlenemez. Bunun yerine küçük ve kullanımı daha yaygın olan takı boyutları üretilmektedir. Kullanımı için işletmelerden satın alınması gerekir. Sönmüş bir volkanik dağın eteklerinde bulunabilen riyolit, insanların en çok rengi için satın aldığı, renkli ve desenli işlemelere sahip olmasıyla tanınan bir doğal taştır.
Riyolit Taşının Görülme Sıklığı
Volkanik patlama sırasında, püskürtme etkisiyle çevreye de lav sıçrama durumu gerçekleşmektedir. Bu nedenle aktif volkanların çevresinde pek çok yatakta, riyolit taşına rastlamak mümkündür. Bazı alanlarda tefra tüf adı verilen taşların da ortaya çıktığı görülmektedir. Suyla soğumayla değil, doğal soğumayla oluştuğu için, aktif yanardağların olduğu okyanus bölgelerinde çok sık görülmemektedir. Genellikle kara parçaları üzerinde bulunması çok daha olası olarak bilinir. Felsik bakımından zengin olan riyolit, volkanik kaya olarak görülmeli, işlenirken en uygun yöntemler tercih edilerek sunulmalıdır.