Kuvars doğada farklı renk seçenekleri bulunan bir kayaç türüdür. Çökelme ortamlarında yatay düzlem şeklinde çeşitli kalınlıklarda bulunmaktadır. Kuvars taşı taneleri arasında boşluklar bulunmakta ve zamanla çeşitli bileştiricilerle doldurularak kuvars kayacı oluşturulur.
Kuvars Taşları Kristal görünümünde dolayı dekoratif kullanım alanı çok geniştir. Er-ga madencilik olarak, yapılarda ve çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere, üretimler yapıyoruz. Kuvar kayacını oluştururken, kuvars, kum taşı, mika, feldspat, manyetit, granat, hematit, rutil minerallerini belirle oranlarda kullanıyoruz. Sert ve sağlam yapısından dolayı işlenmesi güçtür ve işlem maliyetleri yüksektir.
Kuvars Taşı Kullanım Alanları
Kuvars taneleri, çeşitli kimyasal bileşimlerden geçirilerek kuvarsit haline dönüştürülmektedir. Dekoratif amaçlı olarak daha fazla tercih edilmektedir.
Kullanım alanları şunlardır;
- Yer döşemeleri
- Merdiven basamakları
- Mutfak tezgahı
- Cam sanayi
- Kimya sanayi
- Boya sanayi
- Seramik ve tuğla sanayi
Kullanım alanları, sürekli genişlemekte ve kuvarsitler üzerinde makineler ile işlemlerin kolaylaşması, farklı alanlarda da kullanılmasını sağlamaktadır. Madenler, yenilenemeyen kaynaklar olduğu için bulunduğu yere ocak kurulumu yapılarak çıkartılmakta ve işlenmektedir. Firmamız, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ocaklarında, her türlü kayaçlarla ilgili işlemler yapmaktadır.
Kuvars Taşı Çeşitleri
Kuvars taşı dünyanın birçok yerinde bulunmakta kimyasal yapısında, oksijen ve silisyum bulundurmaktadır.
Doğal kayaçlar arasında çeşidi en fazla olan taşlardan birisidir ve kuvars çeşitleri çok fazladır;
- Sütlü kuvars
- Pembe kuvars
- Yeşil kuvars
- Dumanlı kuvars
- Ametist
- Sitrin
Kuvars taşı daha çok beyaz renklidir. Bulunduğu bölgelere göre çeşitleri ve renkleri değişebilmektedir. Türkiye’de mavi, pembe, sarı, yeşil, kahverengi, siyah kuvarslar bulunmaktadır. Kuvars içerisine karışan madde türüne göre renk almaktadır. Firmamız, farklı ocaklarında işlediği taş çeşitlerine göre müşterilerine istedikleri renkte kuvars temin etmektedir.
Necef Kristal Taşı
Kuvars taşının çeşitlerinden birisidir ve Hz. Ali’nin türbesinin bulunduğu Necef şehrinde bulunduğu için bu ismi almıştır. Çeşitli süs eşyalarının yapımında kullanılır ve mücevher taşı olarak bilinmektedir. Osmanlı döneminde çeşitli kişisel eşyalar necef kristali olan kuvars taşından yapılmıştır. Özel eşya üretiminden kullanılmak üzere talep edilmekte ve firmamız, müşterilerimizin taleplerine göre ürün temin etmeye çalışmaktadır.
Kuvars Taşın Faydaları
Kuvars taneleri olarak doğada bulunan taşlar, çeşitli yapı malzemeleri olarak kullanılabilmesi için çimento gibi birleştiriciler ile birleştirilerek kuvarsit haline alması sağlanmaktadır. Hammaddesi kuvars olduğu için insanlar üzerindeki olumlu etkilerini her zaman göstermektedir. Kuvars taşının faydaları olarak, insanlardaki endişeyi gidermekte, korkudan, öfkeden, suçluluk psikolojisinden korumaktadır.
İnsan üzerindeki negatif düşünceleri gidermekte ruhen ve bedenen rahatlama sağlamaktadır. Bu benzer çeşitli sağlık alanındaki faydaları ile birlikte en güzel dekoratif işlerde de kullanıldığında, kuvars taşının değeri yüksek olmaktadır. Taşın yapısında dolayı işlemlerin zor olması, maliyetlerini artırmakta, diğer taşlara göre daha pahalı olmasına neden olmaktadır.
Kuvars Taşı Nerelerde Bulunur?
Dünyada en yaygın bulunan değerli taşlardan birisi de kuvars taşıdır. Tortul ve metaformik bir kayaç olduğu için tüm iklim şartlarında oluşabilmektedir. Dünyanın birçok yerinde çıkartıldığı gibi Türkiye’de de firmamız, çeşitli bölgelerde kuvars çıkarmaktadır. Daha çok, dumanlı kuvars çeşitleri çıkartılmaktadır. Er-ga madencilik olarak, Balıkesir, Dursunbey bölgesindeki volkanik kayaçlar arasında, ametist kristal çeşitleri bulunmaktadır. Dumanlı kuvarsın siyah renkteki türü Morion Türkiye’de firmamız tarafından çıkartılmaktadır. Aydın bölgesinde, dumanlı kuvars ve şeffaf kuvars yaygın olarak çıkartılıyor.
İnşaat Sektöründe Kuvarsit Kullanımı
Kuvars taşı, inşaat sektöründe birçok malzemenin hammaddesi olarak kullanılmaktadır. İnşaat sektörünün malzemeleri olan, seramik, beton, yüzey sertleştiricileri, fayans yapıştırıcıları, onarım harçları, ısı yalıtım elyafları gibi birçok ürünün hammaddesidir. Kuvars kumu yüksek geçirgenlik özelliğinden dolayı, hipodrom, halı saha, golf sahası gibi alanlarda suyun drenajı için zemin düzenlemelerinde kullanılmaktadır. Geçirgenlik özelliğinden faydalanılarak, filtreleme amacıyla kullanılmaktadır.
Pembe Kuvars Taşı
Günümüzde takı yapımında kullanılan pembe kuvars taşı, Eski Mısır döneminde yaşlanmayı geciktiren, şifalı taş olarak kullanıldığı bilinmektedir. Pembe kuvars taşı, Türkiye’de Giresun bölgesinde bulunmaktadır. Er-ga madencilik olarak, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ocaklarımız ile kuvars çeşitlerini elde etmeye çalışıyoruz. Volkanik kayaçlar arasında, tek kristal parça ve kütleler halinde bulunmaktadır. Kullanım alanlarına göre özel işlemlerden geçirerek, tüm kullanım alanlarına, gelen siparişler üzerine sunuyoruz. Antik dönemlerde aşkın sembolü olarak kullanılan pembe kuvars taşı Roma döneminde de mühür yapımında kullanılmıştır. Antik dönemlerden günümüze kadar en değerli taş parçaları olarak gelmiştir.