fbpx
Whatsapp
Şimdi Ara
Konum
Doğal Taşın Marka Adresi
ERGA GRANİT

Kireç Taşı Nedir? Kullanım Alanları

Kireç Taşı Nedir? Kullanım Alanları
AÇIKLAMA

Kireç taşı nasıl elde edilir, Derinlerde kireç taşı oluşumunu sağlar, Kireç taşı Fiyatları, Kireç taşı özellikleri, Kireç taşı nerelerde bulunur, Kireç taşı formülü, Kireç taşı ne ise yarar, Kireç taşı rengi.

Doğada bulunan kireç taşı malzemeleri, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bol miktarda bulunmaktadır. Kireç taşı kimyasal yapısında %90 kalsiyum karbonat bulunmaktadır. Karbonatlı tortul kayaç türüdür ve birçok alanda kullanılmaktadır. Er-ga madencilik olarak, farklı sektörlerde kullanılan çeşitli kayaç türlerini işliyor ve sunuyoruz. Doğada bulan kireç taşı kayaçlarını içerisinde bulundukları bölgelere göre, alüminyum, demir, silisyum ve kükürt gibi maddelere de rastlanmaktadır. Dünyanın her yerinde farklı özelliklerde bulunan kireç taşları, sertlik ve renk çeşitlerine göre sınıflandırılmaktadır.

Kireç Taşının Özellikleri

Kireç taşımın birçok özelliği vardır. Ancak bazı özellikleri daha ön plana çıkmakta ve bilinmektedir.

Kireç taşının en önemli dört özelliği şunlardır;

  • Kirecin hammaddesidir,
  • Mermerlerin yapıcı taşlarıdır,
  • Çimentonun keşfinden sonra çimento üretiminde ana hammadde olarak %60 oranında kullanılmaktadır.
  • İlk insandan günümüze kadar birçok yapının yapımında kullanılan bir maddedir.
Kireç taşların cinsleri

Tatlı sularda, denizlerde ya da yeraltı sularında travertenler şeklinde, organik ya da kimyasal çökelme oluşur ve kalker yatakları meydana gelir. Buralarda, kimyasal etkileşimlerle kireç taşları oluşmaya başlar. İçerisinde bulundurduğu kalsiyum karbonat oranlarına göre çeşitlere ayrılmıştır.

Kireç Taşı Cinsleri

Kireç taşları içerisinde, yoğun miktarda, kalsiyum karbonat bulunmaktadır. Kalsiyum karbonat oranlarına göre kireç taş cinsleri ortaya çıkmış ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılmıştır.

  • Çok yüksek kalsiyumlu kireç taş
  • Yüksek karbonatlı kireç taş
  • Yüksek kalsiyumlu kireç taş
  • Kalsitik kireç taş
  • Dolomitik kireç taş
  • Magnezyumlu kireç taş
  • Yüksek magnezyumlu dolomit

Kireç taş içerisinde bulunan kalsiyum oranına göre cinslere ayrılmaktadır. Kalsiyum karbonat doğada saf halde bulunmayan aragonit ve kalsit türleridir.

Kireç Taşı Kullanım Alanları

Dünya genelinde yoğun bir şekilde kireç taşları kullanılmaktadır. Kullanım alanlarına göre kullanım miktarı değişmektedir.

En çok kullanıldığı alanlar şunlardır;

  • İnşaat ve yapı sektörü
  • Çimento üretimi
  • Kireç üretimi
  • Tarım sektörü
  • Metalürji
  • Baca gazı arıtımı
  • Cam, şeker, kağıt, lastik, boya gibi endüstriyel alanlar

Kireç ürünü olarak, kireç taşları haricinde kullanılan bir ürün yoktur. İnsanlık tarihi çok eski dönemlerde, yanmamış kireçleri, yakıp, daha sonra suda söndürerek harç yapımında kullanmıştır. Günümüzde birçok sektörde kullanılmaktadır.

Kireç taşların kullanım alanları

İnşaat Sektöründe Kireç Taşının Kullanımı

Kireç taşının en çok kullanıldığı alan inşaat sektörüdür. Kireç taşları, inşaatlarda harç yapımı ya da yol gibi çeşitli yerlerde dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır. Kullanım yerine göre seçim yapılırken, kireç taşının sertlik ve aşınmaya karşı mukavemet derecelerine dikkat edilmelidir. İnce taneli ve kırılmış kireç taşları, inşaatlarda beton harcına katılarak kullanılmaktadır. Er-ga madencilik olarak, kireç taşını istenilen özelliklere göre işliyor ve tüm parçalarını kullanıyoruz. Kireç taşları, inşaat alanlarından sonra en çok çimento yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de üretilen kireç taş miktarının yaklaşık 4/1 oranı çimento üretimi için kullanılmaktadır.

Endüstriyel Alanlarda Kireç Taşları Kullanımı

Kireç taş, ilk insandan günümüze kadar, birçok alanda kullanılan bir kayaç türüdür. Endüstriyel alanda, birçok ürünün imalatında ve hammaddesinin hazırlanmasında kullanılmaktadır. En çok kullanılan endüstriyel alanlar olarak, kağıt sanayi, lastik, kauçuk ve plastik sanayi, boya imalatı, şeker sanayi, cam sanayi gibi sektörler sayılabilir. Kömür yakıtı kullanan termik santrallerde, çevre kirliliğini önlemek için baca gazı arıtımı amacıyla öğütülmüş kireç taş türleri kullanılmaktadır.

Kireç taşı kullanım alanları

Kireç Taşının Türleri

Doğada bulunan kireç taşları, bileşimlerine ve kökenlerine göre farklı türlere ayrılmaktadır. Kireçli kayaçların parçalanmasıyla kırıntılı kireç taşları ortaya çıkmaktadır. Bunlar daha gevşek zemin yapısına sahip yerlerde bulunmaktadır. Suda bulunan çözelti sonucu kalsiyum karbonat tepkimesi oluşması ile ortaya çıkan kireç taş türlerine ise çökelme kireç taşları denilmektedir. Deniz sularındaki, ısı değişimleri, basıncın düşmesi gibi çeşitli etkenler ile kireç taş çökeltileri oluşabilmektedir. Doğada suyun etkisiyle oluşan kalkerler, kireç taşının oluşumu ile ortaya çıkar.

Kireç Taşının Kullanımı

Kireç taşları, kalınlık özelliklerine göre farklı alanlarda kullanılır. Firmamız, kullanım alanlarına göre kesimler yaparak, isteğe göre ölçülendirmeler yapmaktadır. İçerisinde bulundurduğu maddelerin yapısına göre sertlik dereceleri ve kırılganlık durumları değişmektedir. Kireç taşları kayaçlarını sertlik durumlarına göre kesme katsayıları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. İnşaatlarda ve yapılarda kullanılan kireç taşları, sert, yarı sert, gevşek, som, yoğun, boşluklu gibi isimlerle sınıflandırılmaktadır. İşlendikten sonra farklı renk değişimleri oluşabilmektedir.

PAYLAŞ
REFERANSLAR
Devam Eden Projeler
Marmaris Küp Taş

Doğa insanlara, çeşitli özelliklerde volkanik taş çeşitleri sunmaktadır. Firmamız, bu taşları kurmuş olduğu madenler ile çıkartarak, kullanım yerlerine göre düzenlemektedir. Marmaris küp taş çeşitleri daha çok granit volkanik taşlarıdır. Granit, insanlar tarafından yüzyıllarca öncesinde bu yana zemin döşeme işlemlerinde sağlam bir malzeme olarak kullanılmaktadır. Küp taşı üretimlerimizi, kare, küp şeklinde yapıyoruz. Küp Taşlar Marmaris küp […]

Diyarbakır Andezit

Andezit taşı, volkanik püskürük taşlarından birisidir ve mor ya da eflatun renklerde bulunmaktadır. Diyarbakır antezit madenlerimizde, grimsi ve siyah renk çeşitlerine de rastlanılabilmektedir. Benekli yapısından dolayı kaymaz zemin oluşturmalarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Aşınmalara karşı dayanıklıdır ve binaları duvarlarının tamamında ya da bir bölümü kaplama işlemlerinde kullanılabilmektedir. Doğal taş özelliklerinden dolayı kullanım alanlarında birçok avantaj sağlamaktadır. Diyarbakır […]

Tunceli Bazalt Taşı Projemiz

Tunceli bazalt taşı projemiz detaylarını siz değerli site ziyaretçilerimiz ve müşterilerimiz ile paylaşmak istedik. Tunceli valiliği ve belediyesi bünyesinde. Tunceli Ovacık Gözeler’de Çevre düzenleme ve peyzaj düzenleme işlerini üstlenerek Gözeleri çevreye uygun tabiyatını bozmadan kısa bir süre içinde Çalışmalarımıza başlamış ve bitirmek için tüm hızı ile ekip ve ekipmanlarımız devam etmektedir. Erga Granit Madencilik Şirketini […]

Haber Bültenimize Kayıt Olun!

Ürünler, özel teklifler ve kampanyalardan haberdar olmak için hemen kayıt olun.