Diabase taşları, Türkiye’de diyabaz taşı olarak bilinmektedir. Volkanik kayaçlardan oluşmakta ve yeşil, koyu yeşil renkleri mevcuttur. Doku bakımından, bazalt ve gabro arasında bir yapıya sahiptir. İçerinde cam vardır ve bazalta göre daha iri tanelidir.
Yapısında bulundurduğu, tane boyutları büyüdüğünde, gabro taşına dönüşebilmektedir. Diabase (diabase) derin magmada oluşmakta ve sertlik derecesi oldukça yüksektir. Büyük basınçlı alanlarda bile suyu çok az emmesi, dış mekanlarda rahatlıkla kullanımını sağlamaktadır.
Sertlik derecesinden dolayı her türlü hava şartlarına karşı dayanıklıdır. -45 derecede, yüksek sıcaklıklarda yapısında herhangi bir bozulma olmadan kullanılabilmektedir. Er-ga olarak ürünlerimizi tüm kullanım yerlerine göre boyutlandırıyor ve müşterilerimize ulaştırıyoruz.
Diabase Renkleri ve İçeriği
Diyabaz taşı olarak bilinen diabase volkanik kayaçları, genelde iki renklidir ve bu renkleri, yeşil ve koyu yeşildir. Diabase taşları içerisinde kuvars bulunmayan granit taşı türü olarak bilinmektedir. Diyabaz taşları içerisinde bulunan kimyasallardan silis oranı %45 – %52 oranında değişmektedir. Tüm renk çeşitlerinde kuvars ya da k-feldspatlar kesinlikle bulunmamaktadır. Taşın oluşumunda ojit ve feldspat birleşimleri yer almaktadır. Yapısında bulunan kristaller çoğu zaman gözle görülebilmektedir.
Diabase Türleri
Volkanik taşlar, içerisinde bulunan minerallere göre farklı isimlendirilmektedir. Firmamıza ait ocaklarda çıkartılan, diyabaz (diabase) kayaçlarının türleri şunlardır.
- Ojitli siyenit,
- Lösitli siyenit,
- Hordbendli siyenit,
- Biototli siyenit,
Tüm çeşitleri, tüm yüzey işlemlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Daha çok yüzey işlemleri, kumlama, yakma, patinato gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Kullanım Alanları
Diabase taşlarının yapısı oldukça sert olduğu için daha dış yüzey kaplama işlemlerinde kullanılmaktadır. Kullanım alanları içerisinde, park, meydan, bahçe, yürüyüş yolları, yüzme havuzları, köprü kaplamaları, yan yüzey döşemeleri gibi alanlar bulunmaktadır.
Birçok yerde, çeşitli hayvan ve insan figürleri, heykeller yapımında diyabaz taşları kullanılmaktadır. İnşaat alanlarının dışında da birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Kullanıldığı endüstriyel alanlar içerisinde, seramik, beton, izolasyon, yol kaplamaları gibi alanlarda ham madde olarak kullanılmaktadır. Demiryollarında da raylar arasında dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır.
İnşaat Alanındaki Kullanım Alanları
Diyabaz taşlarının kullanım alanları çeşitli türlerdedir. İnşaat sektöründe geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kullanım alanları sıralamasında şunlar yer alıyor.
- Duvar kaplama işleri,
- Zemin döşeme işleri,
- Kaldırım taşı yapımı,
- Peyzaj ürünleri,
- Doğal sütun yapımı,
Diyabaz taşları, doğal renklerinden dolayı tüm kullanım alanlarında daha etkili kullanılmasını sağlamaktadır. Taşların yapısı ve sertliği, inşaat alanlarında yapının daha kaliteli olmasını sağlamaktadır. Plaka şeklinde üretmiş olduğumuz diyabazları, kullanım alanlarına göre farklı ölçü ve şekillerde talep edebiliyorsunuz.
Küp Taşlar
Er-ga mühendislik, ocaklarında diyabaz taşları, bütün parçalar halinde çıkartılmaktadır. Kullanım yerlerinde daha rahat kullanılabilmesi için küp taşları haline getirilmekte ve o şekliyle satışa sunulmaktadır.
Diyabaz taşlar üzerinde farklı işlemler ve boyutlandırmalar yaparak, uygulama alanlarında daha rahat kullanılmasını sağlıyor, satışa ona göre çıkartıyoruz. Diyabaz taşları, bazalt kaya grubunda yer aldığı için son dönemlerde dekorasyon malzemesi olarak kullanılan kayaçlar arasında yer almıştır.
Peyzaj Düzenlemeleri
Bahçe ve park gibi alanlarda, peyzaj düzenlemeleri yapılırken, renk seçeneğinden dolayı sık kullanılmaya başlanmıştır. Yeşil doğal rengi ve tonlarını içerdiği için bahçe düzenlemelerinde, bütünlüğü bozmadan dekorasyon işlerinin yapılmasını sağlamaktadır. Er-ga mühendislik olarak, dekorasyon ürünü olarak, hem satış hizmeti hem de uygulama hizmetlerini birlikte verebiliyoruz.
Dekorasyon ve peyzaj düzenlemelerinin istenilen şekilde yapılabilmesi için siparişleri verilirken, istenilen ölçü seçenekleri sunulmaktadır. Müşterilerimizden gelen taleplere göre, küp ya da plaka şeklinde kesitler oluşturarak ürün hazırlaması yapıyoruz.
Dayanıklı Kayaçlar
Volkanik patlamalar sonucu oluşan kayaç türleri, içerisinde bulunan minerallerin etkisi ile çeşitli sertlik derecelerine sahip olurlar. Diyabaz taşlarının diğer volkanik kayaçlardan farklı yüksek sertlik derecesidir.
Derin magmada oluştuğu için en sert kaya özelliğine sahip olmuş ve tüm kullanım alanlarında en dayanıklı kayaç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yeşil renginin tonlarının barındırdığı için tüm kullanım alanlarına dekor olarak kolay uyum sağlamaktadır. Hem dayanıklılığı hem de rengi ile yapı düzenlemelerinde kullanım seçeneklerini artırmaktadır.
Levhalar halinde kesilerek, dış ve iç duvar kaplamalarında kullanıldığında, ısı yalıtım özelliği göstermektedir. Yüksek ısıya dayanıklılık özelliğinden dolayı kullanıldığı yerlerde yapısında hiçbir bozulma görülmemektedir. Er-ga mühendislik ocaklarında işlenen taşlar, tüm kullanım alanlarına göre düzenlenmekte ve satışa hazır hale getirilmektedir.